Vybuchlo to. Kramatorsk? Ivan David ve velké hádce v TV

13.04.2022 22:03

Europoslanec za SPD Ivan David vyvolal rozruch, když na sociální síti obvinil Ukrajince, že spáchali raketový útok na nádraží v Kramatorsku, kde zemřelo téměř 60 lidí včetně několika dětí. Pro tato tvrzení se v pořadu 360° na televizi CNN Prima NEWS střetl s europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL), podle něj by měl být člověk s takovými názory regulován.

Vybuchlo to. Kramatorsk? Ivan David ve velké hádce v TV
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Europoslanci Tomáš Zdechovský a Ivan David se dohadují v diskusi k dezinformacím

Europoslanci se nelíbilo, že moderátor Michal Půr popsal jeho facebookový příspěvek právě jako úvod pro debatu o dezinformacích a chystanému zákonu k jejich potírání. „Takhle váš příspěvek byl ale označován médii. Chtěl jsem to uvést, zda právě tohle je příklad dezinformace, která by měla být zakázána,“ bránil se moderátor.

Následně sdělil, že David měl serveru iDNES.cz později sdělit, že tento příspěvek, v němž obviňuje Ukrajince z útoku na civilisty, nepsal, což politik okamžitě popřel: „Dezinformace je to, že jsem iDNES.cz řekl, že jsem to já nepsal, to je jejich lež, kterou ani nemají, jak doložit, snažili se mi ji vnutit, vždy si napíší, co chtějí,“ zdůraznil David.

Jedním dechem dodal, že post akorát převzal od Ukrajince: „Jde o Ukrajince, který nemá zrovna v oblibě současnou kyjevskou vládu a který věcně argumentoval tím, že původně předložené informace byly prokazatelně nepravdivé. Tvrdil, že ve směru střely podle nalezených zbytků z místa, kde byla, se nenacházela ruská armáda, tedy to musela udělat ukrajinská armáda,“ vysvětloval.

„A jestli byla tvrzení, že to bylo vyvráceno, tak to bylo popřeno. Já jsem jenom uvedl jiný názor podložený argumenty. Každý má příležitost dát jiné argumenty,“ zdůraznil David, který se rozčiloval, že mu moderátor vůbec bere slovo a chce jej předat druhému hostovi.

Zatímco moderátor pokládal Zdechovskému otázku, zda tohle považuje za dezinformace a mělo by se takové chování regulovat zákonem, se zpoza nesouhlasně ozýval hlasitě Ivan David. Činil tak i po dobu, co svůj názor vyjadřoval lidovecký europoslanec.

Europoslanec Tomáš Zdechovský se nad jeho teorií celou dobu usmíval, kroutil hlavou a poté, co dostal prostor, Davida za šíření těchto informací odsoudil. „Tohle je příklad nepravdivé informace. Obecně nepravda není názor, jo. Sdílení nepravdy v žádném případě...,“ chtěl Zdechovský pokračovat, ale neustálé pokřikování Davida jej rušilo. Ohradil se tedy: „Pane doktore, vy můžete potom reagovat,“ upozornil jej. David osočil i moderátora, že mu nedá slovo a debatu vede „manipulativně“.

V jednu chvíli se tak všichni tři pánové překřikovali jeden přes druhého. Situaci musel kočírovat moderátor, který se postavil na stranu Zdechovského. „Útok na nádraží v Kramatorsku nelze označit za ukrajinský, žádné seriózní médium ten útok nepotvrdila, naopak! A to včetně CNN Prima NEWS,“ opřel se do Davida, který reagoval: „Takže všechna média, co s důkazy něco tvrdí, jsou a priori neseriózní, zatímco média, která bez důkazu něco tvrdí, jsou seriózní,“ konstatoval nevěřícně David. 

Následovalo další dohadování, tentokrát už Půr Davida prosil, aby mohl hovořit i Zdechovský, kterého pro jeho výkřiky ani neslyší.

Zdechovský tak dokončil svá slova. „Takže já říkám, že lež a nepravda není. Opravdu pokud někdo sdílí dezinformace, tak ve slušné společnosti a především ve válce prostě musí být tento člověk regulován, protože je součástí páté kolony Ruska a je součást agresora, který vstoupil na ukrajinské území a který tam vraždí, znásilňuje i děti,“ vyjádřil se europoslanec za KDU-ČSL, že tito lidé si pletou slušnou demokratickou diskusi s diktaturou a sdílením lží. Svými slovy samozřejmě přilil olej do ohně a následovaly dalších pár minut dohady a překřikování mezi hosty i moderátorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…