Vybuchne bomba? Bude zveřejněno, kdo jezdil zadarmo na olympiádu

03.05.2018 7:03

Rozhovor se šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou přinesla dnešní MF Dnes. Dnes je to totiž rok, co došlo k zatýkání sportovních bossů a úředníků ministerstva školství, kteří měli na starosti rozdělování dotací na sport.

Vybuchne bomba? Bude zveřejněno, kdo jezdil zadarmo na olympiádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Jansta

Jansta se nyní chystá zveřejnit, kteří úředníci ministerstva školství se prý nechávali Českým olympijským výborem zvát na olympiádu a kvůli tomu tak byli ve střetu zájmů. Při policejní razii byl zatčen Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu, dále náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a později byl obviněn právě i Jansta. Ten měl tlačit na Kratochvílovou, aby unie sportu získala peníze na úkor Českého olympijského výboru. 

Jak Jansta nyní uvedl, nyní už běží první procesní úkony ve věci jejich obvinění. Trvá však na tom, že jeho intervencí nemohl být olympijský výbor nijak poškozen. "Od počátku se jednalo o velmi podivný postup policie, kdy nás stíhá za trestný čin ve stadiu pokusu, avšak policisté doslova naháněli Český olympijský výbor a Českou obec sokolskou, aby se přihlásily s náhradou škody. Pokud to zjednodušíme, je to, jako kdyby se vám někdo pokusil ukrást peněženku, nepovedlo se mu to, avšak policie od vás chce, abyste jako škodu přihlásil peníze, které jste ještě nedostal, a nemohl si je tedy do té peněženky vložit. To je přece absurdní," poznamenal v rozhovoru s MF Dnes Jansta. 

Podle jeho slov byla Česká unie sportu oproti olympijskému výboru finančně znevýhodněna, neboť nikam nevyvážela úředníky. "A je proto zajímavé, že tehdy byl zájem některých úředníků ministerstva a olympijského výboru, abychom zanikli a naši úlohu přebral olympijský výbor," sdělil Jansta, jenž v žádném případě neplánuje rezignaci. Tu nabídl již po obvinění, ale byl odmítnut. 

Závěrem pak Jansta podotkl, že vzhledem k úbytku financí do sportovního prostředí, ubývají i členové. "Lidí, kteří dělají svoji práci v klubech zadarmo, ubývá. Stárnou, odcházejí. Komplikací bylo zrušení programu IV určeného na provoz a údržbu hřišť a sportovních zařízení. Jedenáct klubů pak kvůli tomu muselo uzavřít svá sportoviště," zakončil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…