Výbuchy. A jeli jsme. Velvyslanec se vrátil z Kyjeva a vyprávěl

27.02.2022 19:05

Chce se mi věřit, že se brzy budu moci s celým týmem do Kyjeva vrátit. To jsou slova velvyslance Radka Matuly, který se dnes vrátil do České republiky. Na tiskové konferenci vystoupil společně s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským (Piráti). Ten hovořil mimo jiné o tom, že jde o válku Vladimira Putina, nikoliv Rusů.

Výbuchy. A jeli jsme. Velvyslanec se vrátil z Kyjeva a vyprávěl
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Velvyslanec v Kyjevě Radek Matula

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

„Hlavním výstupem dnešního jednání krizového štábu je, že zpřísňujeme cestovní doporučení pro Rusko a Bělorusko. Vyzýváme české občany v Rusku a Bělorusku, aby se vrátili zpět do vlasti. Do Prahy se také vrátil velvyslanec Radek Matula z Kyjeva. Vrátil se s celým svým týmem. Pane velvyslanče, já vám tímto děkuji za vaši práci a jsem rád, že jste se vrátil do Prahy v bezpečí,“ řekl úvodem Lipavský.

„Evakuovali jsme také úspěšně zastupitelský úřad ve Lvově a tímto bych chtěl také poděkovat generálnímu konzulovi ve Lvově Davidu Novému a jeho týmu za skvělou práci,“ dodal Lipavský, že do Prahy byli i povoláni velvyslanci z Moskvy a Minsku. „Byli povoláni na konzultace,“ zmínil.

„Dál pomáháme Ukrajině. Dnes proběhlo mimořádné jednání vlády, na kterém byla schválena vojenská pomoc. Tato vojenská pomoc byla schválena na přímou žádost prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského v rámci telefonického kontaktu s premiérem Fialou. Pomoc – jedná se o vojenský materiál v hodnotě 400 milionů korun, dále ten obsah nespecifikujeme, ale nejednalo se jen o lehký vojenský materiál,“ dodal. 

„Dále budeme postupovat jednotně s našimi spojenci, v součinnosti se Spojenými státy americkými, se Spojeným královstvím a s dalšími partnery. S nimi jsme připraveni – a už jsme tak v minulosti učinili, uvalit na Rusko sankce a uvalíme další tvrdé finanční a hospodářské sankce, které jsou nezbytné k zajištění bezpečnosti,“ zmínil.

„Jsem potěšen a rád, že vidím takové velké společenské vzedmutí, velké odhodlání našich lidí pomáhat Ukrajině a Ukrajincům a jsme svědky neuvěřitelné vlny solidarity. Ukrajina především žádá pomoc finanční,“ dodal.

„Ve společnosti je napjatá nálada. Všichni prožíváme současnou krizi, v každém z nás ta ruská agrese vůči Ukrajině nějakým způsobem rezonuje a vyvolává velice silné emoce. Přesto bych chtěl velmi poprosit, aby ty naše emoce nesměřovaly vůči našim spoluobčanům z jiných zemí a hlavně z Ruska. Uvědomme si, že jde o válku Vladimira Putina. Nejde o válku Rusů. A o to spíš bych chtěl ocenit odvahu všech, kteří se proti této válce v Rusku postavili, vyšli do ulic, hrozí jim velké perzekuce a tresty,“ připomněl následně také Borise Němcova Lipavský. Ten byl velkým kritikem Putinova režimu.

„Jsem přesvědčen, že Vladimir Putin tuto válku prohraje, sjednotil proti sobě celý demokratický svět a my věříme, že Rusko jednou opět povedou lidé, kteří věří v demokracii a spolupráci se Západem. Jako byl třeba Boris Němcov,“ zakončil Lipavský.

Dále pár slov pronesl také velvyslanec Radek Matula. „Nad ránem jsem přijel po strastiplné několikahodinové cestě z Kyjeva přes Rumunsko, Maďarsko, Slovensko do České republiky, společně s dalšími 40 lidmi, se kterými jsme se evakuovali poté, co začala ruská invaze, ruská agrese vůči Ukrajině,“ popsal Matula.

„Do poslední chvíle jsem věřil, přestože bylo jasné, že se něco stane, něco se stát muselo – a sázka byla zvednutá na velmi vysokou úroveň a bylo jasné, že Vladimir Putin z toho nemůže vycouvat, aniž cokoliv provede, do poslední chvíle jsem věřil, že se bojové akce, bojová činnost omezí minimálně v první fázi na východ Ukrajiny nebo jihovýchod Ukrajiny, bohužel ve čtvrtek ráno po projevu ruského prezidenta bylo jasné, že vše bude jinak, a my jsme museli přistoupit k plnění finálních bodů našich krizových plánů a museli jsme začít rychle jednat a jednali jsme v době, kdy jsme kolem sebe slyšeli už výbuchy. Myslím, že jsme přistoupili po dohodě s panem ministrem k evakuaci ambasády ani ne tak za pět dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Ta cesta byla velmi náročná, velmi strastiplná, velmi dlouhá,“ popsal Matula.

„Chce se mi věřit, že se brzy budu moci s celým týmem do Kyjeva vrátit. Do té doby budeme – a už jsme dnes začali – dále diskutovat varianty, jak pokrýt naši přítomnost vůči Ukrajině,“ dodal Makula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…