Výbuchy a tajné přelety vrtulníků. Takto CIA zametala stopy v Kábulu

03.09.2021 10:23

Spolu s vojáky NATO se z Afghánistánu stáhla také americká tajná služba CIA. Deník New York Times popsal, jak takový odchod tajné služby z jednoho ze zpravodajsky nejdůležitějších míst na světě vypadá. Provází ho výbuchy a tajné přelety vrtulníků.

Výbuchy a tajné přelety vrtulníků. Takto CIA zametala stopy v Kábulu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

CIA považovala Afghánistán za jednu z klíčových zemí, ve které působila, už proto, že právě z Afghánistánu byly zorganizovány útoky na New York a Washington, k nimž došlo 11. září 2001. Na území tohoto státu působila řada teroristických organizací, včetně Al-Kaidy.

Sídlo CIA leželo v Afghánistánu nedaleko kábulského letiště. Na základně agenti trénovali příslušníky speciálních afghánských protiteroristických jednotek, ale také tu prováděli výslechy lidí podezřelých ze spolupráce např. s Al-Kaidou. Výslechy probíhaly v místě zvaném „solná jáma“ a americká CIA čelila v minulosti kritice, že se tu uchyluje i k mučení zadržených lidí.

Deník New York Times získal satelitní snímky, které ukazují, jak CIA od dubna v solné jámě uklízela stopy a starala se o to, aby se do rukou nepřátel nedostaly žádné citlivé materiály. Tyto satelitní snímky ukazují, jak šla na základně CIA k zemi jedna budova za druhou ničena výbušninami. Dělo se tak od chvíle, co prezident Joe Biden oznámil, že k odchodu amerických sil ze země dojde, a to nejpozději 11. září.

V budovách, které se v prachu zřítily k zemi, byly pravděpodobně zničeny i citlivé dokumenty, harddisky a další vybavení, které nebylo možné z různých důvodů odvézt. Listu NYT to naznačil jeden z dodavatelů, který s agenturou spolupracoval. Do povětří byla vyhozena i vozidla, která CIA používala.

Do poslední chvíle zůstalo funkční jediné místo v celém komplexu a to přistávají plocha pro vrtulníky. Data ze satelitních snímků ukazují, že 3 vrtulníky Mi-17 uskutečnily nejméně 35 letů mezi základnou CIA a kábulským letištěm. Ze základny byly evakuovány stovky lidí. CIA přiznala, že vrtulníky ruské výroby Mi-17 běžně používala ke své činnosti, protože patřily do výzbroje afghánské armády a nebudily proto na nebi pozornost.

Komplex budov stojící necelých 5 kilometrů od kábulského hlavního letiště vybudovala CIA v letech 2002 až 2004.

30. srpna vstoupili do zničeného a prázdného komplexu bojovníci Tálibánu.

Nakonec NATO opustilo Afghánistán ještě podstatně rychleji. Poslední Američané odletěli ze země 31. srpna. Nikdo ze spojenců nečekal, že se ozbrojenci Tálibánu dostanou do hlavního města Afghánistánu Kábulu tak brzy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…