Výbušný projev Lubomíra Zaorálka: Bakala vytáhl peníze z lidí, pak je dal Nadaci Václava Havla a ta učila lidi ty správné hodnoty. Zvláštní kruh

17.06.2017 11:40

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předstoupil před své stranické kolegy a označil tyto dny za přelomové dny pro Českou republiku. V Praze přednesl projev volebního lídra ČSSD. Vzpomněl přitom na „chlapíka Masaryka“, který vsadil na neuvěřitelně riskantní hru a vyhrál ji. Právě na něj by měla ČSSD navázat a ne na Hillary Clintonovou, která sice v minulosti podle Zaorálka byla fajn děvčica, ale dnes reprezentuje establishment.

Výbušný projev Lubomíra Zaorálka: Bakala vytáhl peníze z lidí, pak je dal Nadaci Václava Havla a ta učila lidi ty správné hodnoty. Zvláštní kruh
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„My žijeme v přelomové době, kdy strašně záleží na tom, co uděláme. Já jsem si jist, že hodně jde o to, kdo povede tuto zemi. Mám tu osobní zkušenost, že některá má rozhodnutí zásadně změnila můj život a to mě vede k přesvědčení, že my máme svobodu rozhodovat se o naší budoucnosti, o našem osudu,“ hřímal Zaorálek od řečnického pultíku.

Teď jde prý o to umět tohle zopakovat. Jde o to, jestli jste politiky, kteří jsou ochotni a schopní tímto způsobem postupovat a vsadit na jednu kartu a jít za ní. „Ten chlapík byl vůbec obdivuhodný. On se dokázal postavit před legionáře a poslat je na smrt a oni šli, protože mu věřili. A pokud my se takhle podobně nezmůžeme znova, tak tu zemi nedobudujeme,“ mluvil Zaorálek dál o Masarykovi. Musí přijít nová politika a noví politici a musí to zopakovat.

Zavzpomínal i na dobu Pražského jara. „Pro mě je Pražské jaro zdrojem sebeúcty a úcty, proč jsem rád, že jsem součástí tohoto národa. My si říkáme, že v tom roce přijely tanky, ale to je strašně málo,“ udeřil Zaorálek. Měli bychom si prý také připomínat, že v tom roce se lidé znovu pokusili uchopit svou budoucnost do svých rukou.

A teď je prý čas, aby ČSSD udělala totéž. „My musíme být skutečnými hybateli toho, co se na nás valí. Hillary Clinton asi kdysi byla fajn ženská a děvčica, ale když jste ji viděli v té kampani, tak ona byla reprezentantem toho establishmentu. My teď musíme předvést, že nejsme ten establishment, že jsme těmi, kteří rozumějí budoucnosti a berou ji smrtelně vážně,“ gestikuloval Zaorálek mohutně rukama.

ČSSD musí podle jeho názoru zajistit, aby Česká republika byla bezpečnou zemí. „My nechceme být v situaci jako v Británii, kdy vám policisté říkají, že nemají pod kontrolou 3500 potenciálních teroristů,“ nebral si servítky politik. „Naše role by měla být – pomáhat a chránit, takže vlastně nepotřebujeme billboardy, protože to máme na policejních autech,“ doplnil.

Právě na bezpečnosti občanů stojí osud země. Osud naší země stojí a padá také s bezpečností Evropy. Ministr zahraničí je přesvědčen, že bychom měli být součástí Evropské unie, přičemž se ale tato EU musí změnit, nemůže fungovat jen jakási byrokratická struktura, která nás posílá k soudu, když neposloucháme. Takhle to podle Zaorálka fungovat nemůže.

Stejně tak je prý třeba došlápnout si na velké hráče, kteří neplatí daně, jak se sluší a patří. ČSSD chtěla prosadit sektorovou baň pro banky a opakovaně narážela na odpor koaličního partnera. Stejně tak je třeba dbát o práva spotřebitelů, aby se po dvou letech výrobky nerozbíjely kvůli „kazítkům“.  

Útok na miliardáře v čele s Bakalou

Pak přišel na přetřes Zdeněk Bakala a „jiní čeští miliardáři“, kteří mohou vést Českou republiku nebezpečným směrem.  

„Tady v této zemi si pamatuju pana Bakalu, který vytáhl peníze z lidí, pak je dal Nadaci Václava Havla a ta pak lidi učila ty správné hodnoty. To je takový zvláštní kruh. Já nepochybuji o tom, že typ Bakalů a podobných miliardářů, kteří se stavějí do čela společnosti, ti budou budovat jinou zemi, než kterou jsme chtěli my těch 140 let,“ varoval Zaorálek.

Sociální demokraté prý teď představují jakési vojsko, které drží pohromadě společný étos. Drží je pohromadě program, který má vnitřní logiku. Tato logika říká, že ČSSD chce zvyšovat minimální mzdu, aby Česko netrápila chudoba pracujících. „Ale tohle my musíme těm lidem říct, musíme to umět dovysvětlit,“ apeloval na své kolegy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …