Vychází Komenského vlastní životopis

21.03.2017 15:03

Jan Amos Komenský, "učitel národů", byl český filozof, náboženský myslitel, pedagog světového významu, překladatel a rovněž největší osobnost české kultury 17. století. Navzdory velmi vzdálené době, ve které žil, si i současní čtenáři mohou takzvaně dopřát téměř celé jeho dílo. Nejnovější publikaci pak tvoří Komenského vlastní životopis, který připravilo nakladatelství ALMI.

Vychází Komenského vlastní životopis
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bronzová socha "učitele národů"

Komenského vlastní životopis zachycuje do oddělených kapitol rozložené vzpomínky z let 1628 - 1658, od odchodu do exilu až po nalezení konečného útočiště v Amsterodamu. Tento poslední Komenského spis, vydaný až roku 1670 pod názvem Pokračování v bratrském napomínání, vznikl v obranné polemice jako reflexe i obhajoba vlastního života.

Autor se v knize přiznává k motivaci svého reformního díla, které chápal jako službu mládeži i celému lidstvu. Jediný dochovaný exemplář byl objeven a vydán teprve počátkem minulého století. Málo známé dílo, které se nyní znovu zpřístupňuje širší veřejnosti, obsahuje mnoho podrobností o osudech a názorech „učitele národů“ a zároveň ukazuje jeho lidský rozměr.

Titul je navíc doplněn poznámkami, bibliografickým výběrem a chronologickým přehledem z pera profesora Jana Kumpery. Tento významný český historik a odborník na raný novověk navíc v roce 1992 sám vydal rozsáhlou publikaci "Jan Amos Komenský, Poutník na rozhraní věků".  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …