Východočeský kandidát ODS: Na rozdíl od některých stran je ODS pořád čitelná

04.10.2013 14:14

Řídí se heslem ,, Říkat nahlas svůj názor, nebát se a nekrást.“ V letech 2002-2008 působil jako senátor a již 15 let je v čele trutnovské radnice. Nyní přijal starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) výzvu kandidovat do Sněmovny. Co je ale jeho cílem a co považuje za své dosavadní největší úspěchy? Nejen s tím se svěřil našim stránkám.

Východočeský kandidát ODS: Na rozdíl od některých stran je ODS pořád čitelná
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Jste starostou za ODS a ze současného vývoje preferencí strany samozřejmě žádnou radost nemáte, byť byste podle svých slov nepředbíhal událostem, s odkazem na období po tzv. sarajevském atentátu. Necelý měsíc před volbami jsou ale preference strany stále na historickém minimu. ODS navíc nově konkuruje i strana ANO, která ji v některých průzkumech dokonce přeskočila. Jak velkými soupeři pro ODS jsou podle vás nové pravicové subjekty (kromě ANO např. volební blok Hlavu vzhůru)? A proč by podle vás – pomineme-li tradici – občané měli právě nyní volit ODS?

Preference jsou jedna věc a ostré volby jsou věc druhá. Průzkumy bych nepřeceňoval. ODS je i přes problémy, které měla, pořád čitelná strana. Na rozdíl od jmenovaných stran má svůj program, členskou základnu, a je tedy čitelná i pro případné koaliční partnery. Vážil bych slova ohledně nových pravicových stran. Lidé budou určitě překvapeni, co tyto strany předvedou. Přál bych jim, aby překvapení bylo milé, ale obávám se, že tomu tak nebude. Platí staré pravidlo: Před volbami soupeři, po volbách možní spojenci.

I vy osobně jste přijal výzvu a kandidujete v předčasných volbách z devátého místa do Poslanecké sněmovny. Prohlásil jste, že taková kandidatura vám vyhovuje, protože chcete poukázat na fakt, že občané nemusí volit jen stranu, ale i jednotlivce. Trutnované vás znají jako dlouholetého starostu, jak byste ale oslovil ,,přespolní“ voliče? Můžete více přiblížit své hlavní zásady a názory na současnou politiku? Jakým heslem se v politice řídíte?

Deváté místo mi nevyhovuje, ale neměl jsem jinou možnost. Aristoteles říkal, že politika je nejvyšším stupněm lidského konání. Dnes politiku přibližují lidem média, která předkládají své verze politiky, a to nepovažuji za správné. Žijeme v obtížné době, kdy se náš život setkává s virtuální realitou, která nás velmi ovlivňuje. Vše běží tak rychle, že lidé nejsou schopni ani vnímat proběhlé změny, chybí zkušenost. Pokud jde o to, zda jsou voliči přespolní, nebo místní, nijak mezi nimi nerozlišuji, všechny oslovuji naprosto stejně. Řídím se heslem: Říkat nahlas svůj názor, nebát se a nekrást.

Připomeňme, že již v letech 2002–2008 jste byl členem horní komory parlamentu. Co ve funkci senátora považujete za svůj největší úspěch a jak nyní budete chtít využít případný poslanecký mandát pro rozvoj města? Je to přece jedna z vašich priorit.

V Senátu jsem působil poslední dva roky jako předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Myslím si, že to na rozvoji města a regionu bylo vidět. Mandát poslance budu chtít využít pro rozvoj naší země, našeho regionu a našeho města. Jednou z hlavních priorit bude rozvoj dopravní infrastruktury Královéhradeckého kraje. Bez dopravního spojení není možný další ekonomický rozvoj.

Starostou Trutnova jste již 15 let. Ponechal byste si v případě úspěchu v předčasných volbách mandát starosty i nadále? A jak se za dobu vašeho starostování proměnil chod úřadu?

Tuto otázku považuji za předčasnou, nechme rozhodnutí až po předčasných volbách. Rozhodně nikam neutíkám. Musím říct, že za dobu, co jsem v úřadu, se změnilo hlavně město, a to výrazně. Z šedého pohraničního města se stalo moderní evropské město, východní brána Krkonoš.

Pomalu, ale jistě ve městě vzniká průmyslová zóna. Prozradíte nám, jakým směrem se bude projekt vyvíjet dále? Co kromě nových pracovních míst nabídne občanům?

Průmyslová zóna nabídne jen pracovní místa. A vzhledem k tomu, že jsme předprodali za velmi dobrých a výhodných podmínek soukromému developerovi, veškeré starosti převzal na svá bedra on. V současné době se začíná budovat nová továrna společnosti ABB.

Město také připravilo unikátní stálou výstavu starostů trutnovské radnice od roku 1850, na níž je k vidění na 30 portrétů. Jaký je o výstavu zájem a na co dalšího byste čtenáře nalákal?

Výstava je inspirována anglosaským zvykem, že na radnici visí obrazy starostů za několik set let. Nám se podařilo dát dohromady posledních 160 let. Výstava je přístupná při veřejných akcích na radnici. Mimo to bych všechny samozřejmě pozval do našeho Uffa nebo ke sportovnímu vyžití. Prostě do města jako celku.

A co byste vzkázal voličům?

Ať jdou k volbám a přemýšlejí o nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…