Vycvičení teroristé prý pronikli do evropské velmoci

13.08.2015 13:48

Podle zjištění Sky News se před šesti týdny do Velké Británie vrátilo několik britských džihádistů, kteří byli vycvičeni Islámským státem. Teroristický útok v zemi tak může přijít na řadu již při sobotních oslavách k 70. výročí konce druhé světové války v Pacifiku. O celé záležitosti informuje deník The Mirror.

Vycvičení teroristé prý pronikli do evropské velmoci
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Přítomnost sedmi džihádistů ve Velké Británii avizoval v rozhovoru pro Sky News muž, který je součástí speciální teroristické jednotky Islámského státu. „Asi měsíc a půl byli trénováni k tomu, aby mohli provést teroristický útok. Všichni jsou britští občané. Jsem přesvědčen, že se brzy pokusí zorganizovat teroristický atak,“ cituje Mirror vyjádření džihádisty pro Sky News, jehož reportérům se podařilo díky vytvoření falešných profilů na sociálních sítích odhalit rekruta ISIS a vylákat z něj důležité informace. Jeden z potenciálních cílů džihádistů by mohly být sobotní oslavy k ukončení druhé světové války, kterých se účastní také královna Alžběta. Jak uvádí britský deník, provádění teroristických útoků přímo ve Velké Británii a dalších evropských zemích je součástí nové taktiky ISIS.

Během čtyř měsíců se podařilo reportérům pod smyšlenými profily kontaktovat rekruty z Islámského státu a pomocí Twitteru a dalších komunikačních kanálů s nimi udržovat kontakt. „Nakonec jsme se tak dostali k britskému manželskému páru Abú Hussajnovi a Sally Jonesové, známé jako Umm Hussajnová. Oba mají britské občanství a v současné době žijí v syrském městě Rakka, které ovládá Islámský stát. Jednadvacetiletý Abú Hussajn je bývalý počítačový hacker a dostalo se mu pochybné cti být mezi pěticí džihádistů z ISIS, o jejichž život usilují americké drony. Při navázání kontaktu si Hussajn uvědomil, že mluví se ženou a navrhl nám, že můžeme komunikovat s jeho manželkou,“ vysvětluje šéf korespondentů Sky New Stuart Ramsey.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Umm Hussajnová je původem z Chathamu v hrabství Kent a získává pro spolupráci s Islámským státem mladé Britky. „Prostřednictvím webu pro bezpečné sdílení nám poté poslala příručku pro výrobu bomby a prozradila nám, že mimo jiné komunikuje s dívkou žijící v Glasgow. Ta je údajně připravena spáchat teroristický čin. Konkrétně se zmínila o oslavách u příležitosti skončení druhé světové války a vítězství v Japonsku, které se budou konat tuto sobotu a účastní se jich také královna,“ informoval Ramsey. Policie a speciální útvar MI5 tak nyní dle deníku Mirror „svádí zběsilý závod s časem“, aby přípravy džihádistů směřující k bombovému útoku zmařili. Královna Alžběta se v doprovodu vévody z Edinburghu, veterána z války v Paficiku, zúčastní bohoslužby v kostele na Trafalgarském náměstí. Odtud se potom odeberou na tradiční přehlídku veteránů k Westminsterskému opatství.

„Policie si je vědoma, že jednou z největších výzev je zabránit teroristům vyškoleným v Sýrii a Iráku, aby páchali bombové útoky na území Velké Británie. Stejně tak víme, že se rekruti Islámského státu prostřednictvím internetu a sociálních sítí zaměřují na mladou generaci. Společně s našimi bezpečnostními partnery neustále monitorujeme teroristické hrozby. Samozřejmě vítáme, pokud se s námi o závažné informace podělí také novináři, jako se tomu nyní stalo v případě Sky News. Hrozba mezinárodního terorismu je pro Velkou Británii stále závažnějším tématem. Rádi bychom v této souvislosti ubezpečili veřejnost, že pečlivě analyzujeme všechny dostupné informace. Naší prioritou je zajistit bezpečnost všem, kdo se sobotních oslab zúčastní. Vyzýváme veřejnost, aby na svých plánech souvisejících s účastí na oslavách nic neměnila,“ cituje Mirror prohlášení londýnské policie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…