Výdaje na letošní předsednictví v Radě EU činily zhruba 2,3 miliardy korun

28.12.2022 14:07

Výdaje na letošní předsednictví v Radě Evropské unie činily zhruba 2,3 miliardy korun. ČTK to dnes sdělila ředitelka odboru pro předsednictví při úřadu vlády Alice Krutilová. Z centrálního rozpočtu šlo 1,835 miliardy korun, dalších zhruba 500 milionů pak platily resorty ze svých kapitol. V letech 2007 až 2009 bylo na předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy Kč.

Výdaje na letošní předsednictví v Radě EU činily zhruba 2,3 miliardy korun
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Česko předsedá Radě EU od července do konce prosince. Poté předsednictví převezme Švédsko.

V Praze se letos konalo 14 vrcholných akcí v podobě ministerských zasedání neformálních rad, na Pražském hradě se uskutečnil neformální summit Evropské rady i historicky první zasedání Evropského politického společenství, jehož se zúčastnili zástupci 43 zemí. V Česku se konalo také jednání vlády s kolegiem Evropské komise a dále s vedením Evropského parlamentu. V roce 2009 se podle webu Euroskop uskutečnilo 31 vrcholných akcí, z toho sedm summitů.

Celkově se v České republice letos konalo přes 300 akcí, z toho 273 v Praze. Jednalo se o konference, zasedání vrchních ředitelů či neformálních pracovních skupin. V Bruselu proběhlo přes 1600 oficiálních jednání. Nad rámec plánů svolalo české předsednictví šest mimořádných ministerských rad – pět k energetice a jednu k justici a vnitru.

Státní správa byla pro letošní předsednictví posílena o 228 pracovníků, z toho bylo 69 diplomatů ve Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu. Celkem bylo ve Stálém zastoupení ČR v Bruselu zhruba 270 pracovníků, a to diplomatů, expertů z unijních institucí či stážistů. Do předsednictví se napříč státní správou zapojilo celkem 2000 úředníků.

Podle Euroskopu působilo při předchozím českém předsednictví ve Stálém zastoupení ČR v Bruselu 146 diplomatů, celkem se do něj zapojilo 1500 úředníků.

Srovnatelný byl počet akreditovaných novinářů, letos přišlo 3728 žádostí. Říjnový summit na Pražském hradě pokrývalo 1138 žurnalistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…