Vyhraje Zeman. Chceme Zemana. Topolánek v koši, praví nový průzkum

14.12.2017 16:24

Příštím prezidentem bude Miloš Zeman, vyjádřili se poměrně jasně respondenti, kterých se ptala agentura STEM/MARK. Naopak Mirek Topolánek „vybouchl“, lidé ho umístili až na čtvrtou pozici daleko za Michala Horáčka a plných devadesát procent vyjádřilo názor, že jej „nechce“. To je velmi varovný signál zejména do druhého kola.

Vyhraje Zeman. Chceme Zemana. Topolánek v koši, praví nový průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Bývalému předsedovi Akademie věd Drahošovi vyjádřilo v průzkumu po zaokrouhlení odpovědí „určitě ano“, „spíše ano“, „určitě ne“ a „spíše ne“ podporu 60 procent dotázaných lidí, opačně se vyjádřilo 41 procent lidí. Jako jediný z devíti adeptů na Hrad má podle průzkumu víc podporovatelů než odpůrců.

Zeman dostal podporu 47 procent respondentů, odmítavě se k němu vyjádřilo 54 procent. Třetí největší podíl podporovatelů získal bývalý diplomat Pavel Fischer, a to 40 procent, odpůrců má 60 procent. Také u dalších šesti adeptů převažoval podíl odpůrců. Jde o podnikatele a textaře Michala Horáčka, lékaře a aktivistu Marka Hilšera, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka, bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka, hudebníka a šéfa strany Rozumní Petra Hanniga a bývalého premiéra Mirka Topolánka. Topolánka podpořila desetina respondentů, kteří ho znají. Odpůrců má 90 procent.

Agentura se v první polovině prosince ptala 724 respondentů také například na to, kdo prezidentské volby vyhraje. Pro 56 procent z nich je favoritem Zeman, pro 15 procent Drahoš. Horáčkovo vítězství předpokládá šest procent dotázaných lidí.

Podpora kandidátů na prezidenta (v pct., respondenti, kteří daného kandidáta znají):

  Součet odpovědí "určitě ano" a "spíše ano" Součet odpovědí "spíše ne" a "určitě ne"
Jiří Drahoš 60 41
Miloš Zeman 47 54
Pavel Fischer 40 60
Michal Horáček 38 61
Marek Hilšer 38 62
Jiří Hynek 20 79
Vratislav Kulhánek 20 80
Petr Hannig 13 87
Mirek Topolánek 10 90

Zdroj: STEM/MARK

Agentura položila lidem také dotaz, kdo podle jejich názoru vyhraje. A odpověď byla jasná – 56 procent dotázaných má za to, že prezidentské volby vyhraje Miloš Zeman. Ještě o něco zajímavější je možná informace, že podíl lidí, kteří si myslí, že vyhraje Miloš Zeman, narostl od posledního podobného průzkumu v listopadu o 10 procentních bodů.

Jen 15 procent lidí se domnívá, že vyhraje Jiří Drahoš. 6 procent dotázaných soudí, že zvítězí Michal Horáček. Jen 2 procenta dotázaných voličů věří, že první na pásce skončí Mirek Topolánek.

„Výrazně vyrovnanější situace je v deklarovaných sympatiích ke kandidátům, kde Miloše Zemana preferuje jedna třetina, Jiřího Drahoše více než jedna pětina a téměř jedna pětina i Michala Horáčka,“ doplňuje agentura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …