Vyhrajeme dvě a půl války najednou, plánují podle Oskara Krejčího republikáni s Trumpem

24.07.2016 7:20

Politolog Oskar Krejčí zhodnotil nedávný kongres Republikánské strany v USA, který definitivně potvrdil Donalda Trumpa v roli kandidáta usilujícího o vstup do Bílého domu. Konvent přijal mimo jiné i nový politický program, který se vrací ke kořenům. Co to přesně znamená? Republikáni prosazují tvrdý pragmatismus, skrze nějž mají Spojené státy zůstat dominantní silou ve světě a nezpochybnitelnou morální autoritou.

Vyhrajeme dvě a půl války najednou, plánují podle Oskara Krejčího republikáni s Trumpem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump bývá označován za izolacionistu, ale toto označení není podle politologa Oskara Krejčího přesné. Americký miliardář prý není izolacionista, jen pragmatik, který chce Spojené státy udržet v roli světové mocnosti číslo jedna. A republikáni na kongresu s ním souhlasí. Projevuje se to mimo jiné i v tom, že republikáni prosazují „mír prostřednictvím udržení síly“.

„Podle republikánů jsou Spojené státy v bezpečnostní krizi. A několikrát v programu najdete tezi, že ‚republikáni jsou stranou míru prostřednictvím síly‘, přičemž podle programu ‚síla znamená americkou vojenskou nadřazenost‘. Ozbrojené síly USA mají být ‚nejsilnější na světě, s obrovskou převahou nad jakýmkoliv jiným státem či skupinou států‘. Mají to být ozbrojené síly, které jsou – jak tomu prý bylo v Reaganově éře – schopny vést a vyhrát dvě a půl války najednou. Těžko lze nalézt jasnější formulace, které by obhajovaly militarizaci společnosti, než jsou ty, jež naleznete v novém republikánském programu,“ soudí Krejčí v rozhovoru pro server PrvníZprávy.cz.

Celý rozhovor naleznete zde.

I proto mluví Trump o NATO tak, jak mluví. Říká, že partneři musí plnit své finanční závazky,nemohou očekávat, že by Spojené státy financovaly celé NATO. Po ostatních partnerech tak prý v podstatě žádá, aby spolufinancovali udržení americké nadřazenosti ve světě.

Stojí přitom za pozornost, že Republikáni vnímají Američany ze Spojených států jako jedinečný národ, nad nějž lepší není. „Naše ideje a naše principy jako národa nám dávají unikátní místo morálního vůdce ve světě,“ cituje následně Krejčí. Tento pohled na vlastní národ pak vede republikány k přesvědčení, že 21. století bude stoletím americkým, nikoli čínským nebo ruským. Ve vztahu k těmto dvěma státům se politici této strany vracejí k rétorice z doby studené války. Rusko je obviňováno z agresivního chování, ačkoli sami republikáni hodlají zbrojit tolik, aby USA nikdo nedokázal porazit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …