Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. Do věci může vstoupit Kissinger, pokud...

09.05.2023 18:39 | On-line

Bývalý americký ministr zahraničí a poradce pro národní bezpečnost Henry Kissinger je přesvědčený, že díky úsilí Číny jako zprostředkovatele se blíží mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. „Teď, když do jednání vstoupila Čína, dojde podle mého názoru do konce roku k rozuzlení,“ uvedl Kissinger, že by mohlo začít skutečné vyjednávání obou znesvářených stran. On sám by se prý takových jednání také mohl účastnit.

Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. Do věci může vstoupit Kissinger, pokud...
Foto: Nakladatelství Prostor
Popisek: Henry Kissinger

Po několika kolech mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem v prvních měsících konfliktu se aktuálně zdá, že ani jedna strana není ochotna vrátit se k jednacímu stolu. Čína se zdánlivě pokusila znovu nastartovat rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou prostřednictvím dvanáctibodového pozičního dokumentu zveřejněného v únoru k ročnímu výročí invaze. Kromě výzvy k příměří by čínský plán ponechal ruské jednotky na okupovaných územích Ukrajiny a ukončil by veškeré sankce, které neschválí Rada bezpečnosti OSN, jejímž členem s právem veta je Rusko.

Podle Kissingera právě zapojení Číny do mírových rozhovorů přinese dlouho očekávaný zvrat ve válce. „Teď, když do jednání vstoupila Čína, dojde podle mého názoru do konce roku k rozuzlení. Brzy budeme hovořit o vyjednávacích procesech, a dokonce i o konkrétních jednáních,“ uvedl Kissinger, jak informuje server Newsweek.com.

Kissinger také uvedl, že má možnost zatelefonovat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i jeho čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi, kteří by s ním prý určitě jednali. Kissinger by se podle svých slov také mohl účastnit vyjednávání přímo v Moskvě, kdyby ho o to požádal prezident Joe Biden. „Byl bych tomu nakloněn, ano. Ale byl bych poradcem, ne aktivní osobou,“ prohlásil bývalý diplomat.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28051 lidí
Navzdory zveřejnění dvanáctibodového mírového plánu ale čelí čínský prezident kritice mezinárodního společenství za to, že se k Putinově invazi téměř nevyjadřuje. Po celou dobu války on i další představitelé Pekingu pevně tvrdili, že Čína je neutrální a přeje si mír.

Zároveň však čínští a ruští představitelé veřejně hovořili o úzkých vazbách mezi svými zeměmi. V březnu Si Ťin-pching navštívil Moskvu, kde Putin prohlásil, že vztahy mezi Ruskem a Čínou jsou „bez omezení a tabu“.

„Čína nemá zájem na tom, aby Ukrajina vyhrála válku a vrátila všechna okupovaná území. Vítězství Ukrajiny by pro Čínu znamenalo vítězství demokracie a porážku jejího strategického partnera. Čína udělá vše pro to, aby k tomu nedošlo,“ řekl týdeníku Newsweek poslanec ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko.

Si se však později v dubnu zapojil do hodinového telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Měli bychom využít každé příležitosti k vytvoření příznivých podmínek pro politické urovnání krize,“ řekl Si Zelenskému podle oficiálního čínského shrnutí.

Zelenskij na Twitteru uvedl, že se Siem „vedli dlouhý a smysluplný rozhovor, který bude silným impulzem pro rozvoj dvoustranných vztahů“.

Ačkoli Putin a představitelé Kremlu opakovaně prohlásili, že jsou otevřeni jednání s Ukrajinou o míru, jejich podmínky naznačují, že příměří je daleko. Stejně tak Ukrajina naznačila, že s Putinem nemůže jednat kvůli zatykači Mezinárodního trestního soudu na jeho osobu kvůli údajné deportaci ukrajinských dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Američané by do toho neměli vůbec zasahovat a jediné, co by měli udělat je vyklidit Evropu od svých vojsk i politiků., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 09.05.2023 19:13:10
Pokud by Ukrajina nebyla ve válečném stavu, hned by ji přijali do NATO. Pak už by se situace nedala řešit diplomaticky a nastala by 3. světová válka. I kdyby se USA dušovaly, že UA do NATO přijímat nebudou, zase by Rusy podvedli a druhý den míru by bylo vymalováno. K ukončení války je totiž nutno odstranit z Evropy její příčinu a tou je neskutečně vtíravý zobák USA.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…