Výjimečný letoun. Ministr Síkela u Macrona prozradil mnohé

20.06.2023 15:57 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Francouzská metropole se v těchto dnech stala pupkem světového letectví. Pařížské letiště totiž hostí největší světový letecký veletrh, na kterém se sešli všichni, kdo v tomto oboru něco znamenají. Historicky největší zastoupení zde má také český letecký průmysl. Ve zcela nové expozici, která připomíná ranvej, se prezentují na dvě desítky českých firem. Česká republika je totiž jednou z mála zemí, která dokáže vyrobit letadlo od A do Z a k tomu je úspěšná v mnoha dalších navazujících technologiích.

Výjimečný letoun. Ministr Síkela u Macrona prozradil mnohé
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s prezidentem Omnipolu Jiřím Podpěrou před legendárním letounem L410 NG z Kunovic.

V úterý podpořil české firmy svojí osobní účastí také český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Vyrostl jsem na knihách Václava Němečka a ještě před 25 lety jsem o letadlech věděl skoro všechno. Na leteckém veletrh v Paříži bych tedy rád vyrazil i jako velký fanoušek letectví. Český stánek jsem ale navštívil, abych našim firmám pomohl uspět na zahraničních trzích,“ připojil jedno veřejné doznání ministr Síkela, který si podporu domácích firem vzal jako jeden ze svých hlavních ministerských úkolů.
 
„Už při nástupu do funkce jsem si předsevzal podporovat byznys s přidanou hodnotou. A málokde je ta hodnota přidaná tolik jako v letectví,“ dodal ministr, který se u příležitosti zahájení Paris Air Show zúčastnil také slavnostní recepce, kterou pořádal francouzský prezident Emmanuel Macron. 
 
„Měl jsem možnost na této recepci vystoupit a pohovořit o energetické bezpečnosti. Vyzdvihl jsem hlavně český letecký průmysl, který na veletrhu reprezentuje rekordní počet firem. Předvádějí tu třeba výjimečný letoun L 410NG,“ smekl poklonu směrem k tradiční letecké továrně v Kunovicích na Uherskohradišťsku, kterou vloni zachránila česká skupina Omnipol, když jej koupila od dřívějšího ruského vlastníka. Právě nová generace letounu, který měl před padesáti lety světovou premiéru právě na leteckém veletrhu v Paříži, teď dobývá nové trhy v jihovýchodní Asii. Tam českým výrobcům letadel před několika měsíci otevíral cestu přímo premiér Petr Fialy, který do tohoto regionu uspořádal úspěšnou podnikatelskou misi. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…