Vyklopili hnůj. „Porušili slib,“ stěžuje si Výborný. Jenže co ten Jurečkův? Je tu připomínka

07.03.2024 14:10 | Monitoring

Zemědělci ve čtvrtek opět přijeli do Prahy protestovat a mimo jiné vyklopili hromadu hnoje na silnici a koleje před Strakovou akademií. Ministr Výborný (KDU-ČSL) to považuje za porušení slibu demonstrantů, že nijak nenaruší dopravu v hlavním městě. Přitom jsou to podle poslankyně ANO Margity Balaštíkové spíše lidovci, kdo nedodržuje sliby, jak upozorňuje i Zemědělský svaz ČR. V roce 2022 totiž ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka slíbil zemědělcům řadu věcí, které ale dodnes vláda nenaplnila.

Vyklopili hnůj. „Porušili slib,“ stěžuje si Výborný. Jenže co ten Jurečkův? Je tu připomínka
Foto: Repro X
Popisek: Hnůj před Strakovou akademií

Čeští zemědělci už potřetí přijeli na svých traktorech protestovat do hlavního města. Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Tentokrát dorazili pod okna vlády Petra Fialy (ODS) a vyklopili mu tady hromadu hnoje. K tomu přidali i balíky slámy. Policie hned ráno ohlásila, že hromady hnoje ztížily dopravu v okolí. Řidič, který hromadu hnoje před Strakovu akademii vyklopil, byl dokonce zadržen.

Ministr zemědělství Marek Výborný to bere od zemědělců jako porušení slibu. „Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji,“ reagoval Výborný.

Poslankyně ANO Margita Balaštíková ale upozorňuje, že lidovci by si měli zamést před vlastním prahem a podívat se, které všechny sliby zemědělcům nesplnili. „Demonstrace zemědělců jsou přímým důsledkem toho, že vláda nebyla ochotná ani schopná vést nějaký dialog o tom, co se vlastně děje a jakým způsobem jim škodí nařízení z Bruselu, nekonkurenceschopnost na trhu vůči ostatním evropským zemím, kvůli jiným typům dotací a různým dalším věcem, které nejsou součástí společné zemědělské politiky,“ říká Balaštíková ve videu na svém facebooku.

„Jedna z věcí jsou i plané sliby, ministra a ministrů, kteří byli před ním a na jeden bych se chtěla určitě zaměřit. A to je Marian Jurečka, který v roce 2022 dal příslib, že bude zemědělcům dána úleva na sociálním pojištění od roku 2023,“ odkazuje poslankyně na slib, který dal Jurečka Agrární komoře.

„Máme rok 2024 a tento slib nebyl doposud dodržen a naopak se tomu Ministerstvo zemědělství vyhýbá. Pan ministr Výborný několikrát přisliboval, že se o to zasadí a v podstatě až pod nátlakem těch demonstrací začal jednat. Takhle funguje KDU-ČSL se svými sliby a očekává, že nebudou tvrdě vymáhány. Já se nedivím, že jsou zemědělci v ulicích,“ dodává Balaštíková a odkazuje na video s Jurečkovým slibem.

Video sdílel Zemědělský svaz ČR a je z něj patrné, že Marian Jurečka přislíbil, že ve vládě prosadí řadu změn. Ty ale neprosadil ani ve vládě, ale dokonce se proti staví i Ministerstvo zemědělství, v jehož čele sedí Jurečkův „podřízený“ Marek Výborný.

„V roce 2022 nám byla od Mariana Jurečky (ministra práce a sociálních věcí), ve jménu vládní koalice, slíbena dotace ve výši 2 až 3 miliardy korun na podporu zaměstnanosti na venkově. Tento závazek, který by znamenal významnou úlevu na sociálním pojištění pro zemědělské pracovníky byl v souladu s přístupem Evropské komise, která sama navrhovala zohlednění nákladů na zaměstnance při krácení podpor větším zemědělcům,“ vysvětluje Zemědělský svaz v popisku videa. 

„Podpora byla slíbena od roku 2023 do konce plánovacího období, tj. do roku 2027. Po dlouhém cca 1,5 roku trvajícím procesu přípravy nastavení této podpory a jednání s Evropskou komisí se podařilo získat její neformální souhlas. Když tedy konečně může začít legislativní proces u nás a spuštění této podpory, dochází ale najednou k překvapivému obratu u vládní koalice. Všechno je jinak. Najednou slib neplatí, Ministerstvo zemědělství od těchto plánů odstoupilo a přichází s novým slibem,“ dodává Zemědělský svaz ČR, že zemědělci jen dostávají plané sliby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…