Vykopnout je. Otřesené Německo se ozvalo proti slavícím migrantům

08.10.2023 21:00

Po útoku Hamásu na Izrael v Německu skupina Samidoun rozdává sladkosti, aby Palestinu podpořila. „Děsivá glorifikace strašné války,“ odsoudil činy skupiny starosta obvodu Berlín-Neukölln Martin Hikel (SPD). Proti antisemitismu se vyslovil i politik CDU Manuel Hagel. Lidé oslavující útok na Izrael podle jeho názoru v Německu nemají místo.

Vykopnout je. Otřesené Německo se ozvalo proti slavícím migrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Palestiny a proti nelegálním izraelským osadám v Palestině

V noci ze soboty na neděli došlo v Německu v berlínské čtvrti Neukölln k nepokojům a útokům na policisty. Protestující oslavovali palestinský útok na Izrael. Část protestujících byli údajně členové radikální organizace Samidoun, která je podle deníku Welt považována za zástěrku levicové palestinské organizace PFLP (Lidová fronta pro osvobození Palestiny). Organizace usiluje o „socialistický stát Palestina“ na území Izraele, spolupracuje také s islamistickým Hamásem. Na podporu Palestiny rozdávali v Berlíně sladkosti.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Starosta obvodu Berlín-Neukölln Martin Hikel z SPD rozdávání sladkostí a demonstrace Samidounu odsoudil: „To, že organizace jako Samidoun rozdává v Neuköllnu sladkosti, zatímco nad Izraelem vládne teror, je děsivá glorifikace strašné války.“

Spolkové ministerstvo vnitra vyzval k zákazu činnosti organizace. „Nechutná teroristická propaganda Samidounu je právem zakázána v Izraeli a musí být zakázána i v Německu,“ řekl Hikel.

Autor textu pro deník Welt, který byl protestu v Berlíně přítomen, se údajně cítil skupinou protestujících ohrožen, když byl požádán, aby vymazal kamerový záznam, který pořídil. „Během rozhovoru k nám přistoupila skupina agresivních mladíků a požádala nás, abychom záznam okamžitě smazali,“ uvedl reportér WELT. „Cítil jsem se fyzicky ohrožen, tak jsem to smazal,“ dodal kameraman.

„V berlínských ulicích zažíváme, že antisemitská nenávist je spojena s útoky na tisk a policii – je namířena proti židům, ale také proti svobodě tisku a monopolu státu na použití síly,“ řekl Salzborn pro WELT. „Bez organizačních struktur by to nebylo v takovém rozsahu myslitelné, je naléhavě nutné zakázat spolky a aktivity,“ rozhodl Samuel Salzborn, kontaktní osoba spolkové země Berlín pro otázky antisemitismu, po vyhrožování aktivistů televizní stanici Welt.

Německý politik a předseda bádensko-württemberské CDU Manuel Hagel je pro vyhoštění protestujících ze země: „Ti, kdo oslavují vraždy a únosy nevinných lidí – žen, dětí, kojenců, starců – v ulicích našeho hlavního města Berlína teroristickými večírky a rozdáváním sladkostí, nemají v naší zemi co dělat!“

Tito lidé podporující Palestinu podle jeho názoru nechápou myšlenku německého svobodného a demokratického řádu. „Takové lidi tady nechceme,“ usnesl se Hagel. Rovněž očekává, že „federální vláda vynaloží veškeré úsilí, aby tyto příznivce terorismu dostala z oběhu“.

„Semafor (vládní koalice SPD, FDP a Zelených) nyní musí v zákoně o cizincích jasně stanovit, že něco takového bude mít za následek ztrátu jakéhokoli práva na pobyt cizinců,“ požaduje politik.

Pokud tedy demonstranti nemají německý pas, neměl by jim být v Německu povolen pobyt. „V naší zemi konečně potřebujeme změnu kurzu o 180 stupňů – také zejména v migrační politice. Tento druh ‚paralelní společnosti‘ by již neměl být tolerován,“ prohlásil Hagel pro Bild.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na to už je páni politici příliš pozdě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 09.10.2023 1:01:16
To už nezvládnete ani když se semknete, parafráze na slova vaší tenkrát protěžované kancléřky.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …