Vykouřili jsme Američanům a máme zbytečné konflikty s Ruskem. Jsme sluhové, šokuje na tajné nahrávce šéf diplomacie Polska, nepřítel Kremlu

23.06.2014 9:54

Polský magazín Wprost včera zveřejnil část nahrávky soukromého rozhovoru polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Významný polský politik a dle českého týdeníku Respekt „naděje evropské politiky“ si v rozhovoru nebere servítky. Bude jej to stát politickou kariéru?

Vykouřili jsme Američanům a máme zbytečné konflikty s Ruskem. Jsme sluhové, šokuje na tajné nahrávce šéf diplomacie Polska, nepřítel Kremlu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

O úniku soukromého rozhovoru již informovala i česká média. ParlamentníListy.cz se podívaly na to, jak ke skandálu přistoupila média z anglosaských zemí, která Sikorského rozhodně nešetří. Britský levicový deník The Guardian píše, že rozhovor proběhl na začátku roku mezi Sikorskim a členem vládnoucí Občanské platformy Jackem Rostowskim.

„Příliš úzká spolupráce s Američany je vyloženě škodlivá. Vytváří totiž falešný pocit bezpečí. A díky ní se dostáváme do zbytečných konfliktů s našimi sousedy z Neměcka a Ruska. Je to všechno sračka. A my si budeme stejně myslet, že je všechno super, protože jsme vykouřili Američanům. Jsme nýmandi, totální nýmandi," hovoří nebývale oteveřeně Sikorski.

Významný evropský politik však kritizuje i podřízenou roli Poláků vůči Američanům. Poláky v této souvislosti podle The Guardian označuje hanlivou nálepkou „murzynskosc“. Toto slovo se dá volně přeložit jako otroci, sluhové či pohůnci tmavé pleti. Deník The Guardian dále připomíná, že Sikorski byl jen před několika týdny polským premiérem Donaldem Tuskem zmiňován jako hlavní kandidát do nejvyšší evropské diplomacie.

Tisková agentura Reuters se dotazovala na celou záležitost polského ministerstva zahraničí. Tiskový mluvčí ministerstva se k celému skandálu odmítl vyjádřit s tím, že je třeba počkat, až bude zveřejněn kompletní rozhovor. V podobném duchu hovoří podle The Guardian i mluvčí vlády Malgorzata Kidawa-Blonska, která slíbila vyjádření v pondělí či úterý, tedy po zasedání vlády.

O skandálu polského ministra zahraničí informuje na svých stránkách i americký deník The Washington Post prostřednictvím americké tiskové agentury The Associated Press, která uvádí, že Sikorski je považován za jednoho z nejtvrdších evropských kritiků Kremlu. V minulosti byl dle agentury považován za velkého stoupence Spojených států amerických.

Agentura dodává, že obrat v jeho postojích přišel v posledních letech, kdy se americký prezident Obama rozhodl více spolupracovat s Ruskem a zrušil plány na protiraketovou obranu Polska a dalších zemí ve střední a východní Evropě. Tisku agentura dále připomíná, že i přes své kritické postoje Sikorski v důsledku nepokojů na Ukrajině požadoval v posledních týdnech přítomnost amerických vojáků na území Polska.

Tématu se věnuje také deník The New York Times, jenž se zabývá i vyšetřováním úniku odposlechů, které jsou v Polsku nelegální. Přináší názor profesora z Rhodes College, který se zabývá střední a východní Evropou. „Jsem znepokojen především tím, kdo nahrávky nabídl médiím. A také proč byly odposlechy zveřejněny právě teď, kdy má Polsko učinit důležité strategické rozhodnutí o posílení spolupráce s USA a NATO."

Bouřlivá debata mezi čtenáři probíhá přímo v diskuzi internetového magazínu Wprost. Jeden z diskutujících píše, že únik soukromé nahrávky do média je „mstou prezidenta Putina za hloupou polskou zahraniční politiku“ v případě konfliktu na Ukrajině. Jiný diskutující připomíná Sikorského označení Poláků za „černé sluhy“ a přímo jej obviňuje z rasismu a xenofobie. Celkově se však čtenáři shodují, že za podobný skandál by měl nést Sikorski politickou odpovědnost.

Jisté potíže čekají Radoslawa Sikorského nejenom v politické, ale i osobní rovině. Před 22 lety se totiž oženil s americkou historičkou Anne Applebaumovou, která se specializuje na dějiny Evropy a je rovněž nositelkou prestižní Pulitzerovy ceny. Její proevropské názory založené na posílení americké přítomnosti v Evropě jsou často prezentovány i v českých médiích, zejména v Hospodářských novinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…