Vykutálení Saúdové. Svou ropu prodají, topí tou ruskou. Je levnější

15.07.2022 19:30

Saúdská Arábie, jež je největším světovým vývozcem ropy, v 2. čtvrtletí více než zdvojnásobila dovoz topného oleje z Ruska. Důvodem je zásobení elektráren a uspokojení poptávky po elektřině kvůli chlazení v době letního období, a uvolnění vlastní ropy pro vývoz. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na oficiální údaje a vyjádření obchodníků.

Vykutálení Saúdové. Svou ropu prodají, topí tou ruskou. Je levnější
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Rusko prodává pohonné hmoty za snížené ceny poté, co mu mezinárodní sankce kvůli invazi na Ukrajinu snížily počet odběratelů, zvláště pak zemím, které odmítají připojit se k západním sankcím. Moskva označuje válku na Ukrajině za „zvláštní vojenskou operaci“.

  • Původní text ZDE

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Zvýšený prodej topného oleje, který se používá při výrobě energie, do Saúdské Arábie ukazuje, jakým výzvám čelí americký prezident Joe Biden, jehož administrativa se snaží izolovat Rusko a snížit jeho příjmy z vývozu energetických surovin.

Agentura zmiňuje, že mnoho zemí nákupy z Ruska zakázalo nebo od nich odrazuje. Čína, Indie a několik afrických a blízkovýchodních zemí však dovoz zvýšilo.

Šéf Bílého domu navštívil Saúdskou Arábii v pátek. Očekávalo se, že bude usilovat o zvýšení dodávek ropy na světové trhy ze strany království, aby pomohl snížit ceny ropy, jejichž růst z velké části stojí za zhoršující se inflací ve světě. Saúdská Arábie a další země však mají málo volných kapacit, aby mohly v krátkodobém horizontu zvýšit těžbu.

Saúdská Arábie také pokračuje ve spolupráci s Ruskem v rámci aliance světových producentů ropy známé jako OPEC+. V této skupině jsou obě země de facto lídry OPEC, v podstatě Saúdská Arábie mezi zeměmi OPEC, a Rusko mezi zeměmi, které nejsou oficiálními členy OPEC.

Údaje společnosti Refinitiv Eikon získané prostřednictvím sledování lodí ukázaly, že Saúdská Arábie v dubnu až červnu letošního roku dovezla z Ruska přes ruské a estonské přístavy 647.000 tun (48.000 barelů denně) topného oleje. To bylo více než 320.000 tun ve stejném období před rokem.

Topný olej, který Saúdská Arábie dováží již řadu let z Ruska, může snížit její potřebu rafinovat ropu na produkty a snížit množství ropy, kterou potřebuje spalovat pro výrobu energie. Zemi tak ve výsledku zůstává více nerafinované ropy, kterou může prodávat na mezinárodních trzích za vyšší ceny.

Spotřeba energie v Saúdské Arábii obvykle dosahuje vrcholu v létě, kdy s růstem teplot stoupá poptávka po chlazení. Většinou pro výrobu elektřiny používá ropu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…