Vylepšíme jaderné zbraně, oznámil Putin. Konkrétní kroky

22.06.2023 7:53

VÁLEČNÝ MONITORING Jaderné zbraně. Právě ty i díky operacím na Ukrajině vylepšíme, slíbil vojákům ruský prezident Vladimir Putin. Prezident USA Joe Biden se obává, že Putin vydá rozkaz k použití taktických jaderných zbraní. Zakladatel soukromé armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin se zase obává, že pokračující ukrajinské útoky v různých úsecích fronty vyčerpají ruské jednotky, odčerpají živou sílu i vybavení a další obrana tak bude podstatně složitější.

Vylepšíme jaderné zbraně, oznámil Putin. Konkrétní kroky
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil světu, že Ruská federace využije vojenské zkušenosti získané během „speciální vojenské operace“, jak na ruské straně označují vpád na Ukrajinu. Především ke zdokonalení svého jaderného arzenálu.

„Nejdůležitějším úkolem je zde rozvoj jaderné triády, která je klíčovou zárukou vojenské bezpečnosti Ruska a globální stability. Již nyní je asi polovina jednotek a útvarů strategických raketových vojsk vybavena nejnovějšími komplexy Jars," řekl během projevu k absolventům ruských vojenských akademií v Kremlu. Anglicky mluvící čtenáře na Putinův projev upozornila americká zpravodajská stanice CNN. „V blízké budoucnosti nastoupí do bojové služby první odpalovací zařízení komplexu Sarmat s novou raketou,“ dodal.

Vojákům také sdělil, že Ukrajina utrpěla od začátku ofenzivy velké ztráty a teď na frontě panuje relativní klid. „Ale dnes vidíme, že tento (ukrajinský) ofenzivní potenciál ještě není vyčerpán, jsou zde i rezervy, které nepřítel promýšlí, kde a jak zavést,“ řekl.

CNN upozornila, že Putinovy informace nemohla nezávisle ověřit.

Podle nejnovějších informací Generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil pokračují ve východní části Doněcké oblasti těžké boje a ruské síly se nadále soustředí na oblasti Lyman, Bachmut, Avdijivka a Mariinka. V těchto oblastech došlo za poslední den k více než 30 bojovým střetům, uvedl generální štáb s tím, že Rusko v těchto směrech provedlo několik „neúspěšných ofenziv“. Zprávu uveřejnila britská BBC.

Americký prezident Joe Biden se obává, že Putin opravdu může vydat rozkaz k použití taktických jaderných zbraní. „Obávám se, že Putin použije taktické jaderné zbraně," řekl tento týden americký prezident. Toto nebezpečí je podle něj „reálné".

Podle BBC je jasné, že s rostoucí protizápadní rétorikou v Rusku a s probíhající protiofenzivou ukrajinské armády jaderná otázka nezmizí.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) konstatoval, že Ukrajina pokračuje v protiofenzivě na pomezí Záporožské a Doněcké oblasti a dosahuje určitých úspěchů, i když útočné operace údajně zpomalily. Ukrajinské vojáky zpomalilo pásmo obranných postavení, kterému Rusové říkají Surovikinova linie, podle někdejšího velitele útočných ruských sil na Ukrajině. Jde o pásmo obranných postů v hloubce 30 kilometrů.

Zakladatel soukromé ruské armád Wagnerovců Jevgenij Prigožin vyjádřil obavy, že pokračující ukrajinské útoky až příliš vyčerpají ruskou živou sílu i množství zbraní.

„Úspěšnost ukrajinských protiútoků by neměla být posuzována pouze na základě každodenních změn v kontrole terénu, protože širší operační záměry ukrajinských útoků podél celé frontové linie mohou být založeny na postupné degradaci, vyčerpání a spotřebování ruských schopností v rámci přípravy na další ofenzivní výpady,“ upozornil ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Angličané jsou ve své nenávisti k Slovanům za všechny myslitelné hranice., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 22.06.2023 9:24:54
Putin musí jednat rychle a efektivně, jestliže chce zachránit slovanský svět před anglosaskou nadvládou.

|  9 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …