Vylilo se to nejhorší. Po útoku v Izraeli téma Rusko a Ukrajina

10.10.2023 8:45 | Monitoring

Po útocích na Izrael ze strany Hamásu od západních politiků zazněla slova podpory a že se Izrael má právo bránit. Začíná se ale objevovat kritika, že útok Hamásu byl strašný a barbarský, ale nebyl nevyprovokovaný, jak někteří politici a média tvrdí. A že západní politici používají dvojí metr, co se týče například konfliktu na Ukrajině a konfliktu v Izraeli. Zejména když jde o slovo „genocida“. Vylilo se to nejhorší, co si Západ umí představit.

Vylilo se to nejhorší. Po útoku v Izraeli téma Rusko a Ukrajina
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Po víkendových útocích Hamásu na Izrael, při kterých byly stovky lidí zavražděny, zřejmě tisíce zraněny, nemluvě o těch, kteří byli odvlečeni jako rukojmí, přišla slova podpory od západních politiků. „Svět vidí hrozné obrazy. Tisíce raket dopadají na izraelská města. Teroristé z Hamásu zabíjejí nejen izraelské vojáky, ale i civilisty na ulici nebo doma. Je to neomluvitelné. Izrael má právo se bránit – tečka,“ prohlásil prezident Joe Biden. Podobně hovořil i premiér Velké Británie Rishi Sunak, který se také jednoznačně postavil za Izrael.

„Jednoznačně odsuzuji útok teroristů Hamásu na Izrael. Je to terorismus ve své nejodpornější podobě. Izrael má právo se proti takovým odporným útokům bránit,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Na sociálních sítích se ovšem začínají objevovat stížnosti, že přístup západních politiků je pokrytecký. Zvláště, když jde o Ukrajinu a Palestinu.

„Jsem zmatená. Když Ukrajinci po ruské invazi vraceli úder, USA je oslavovaly. Když totéž dělají Palestinci proti izraelské okupaci, jsou odsuzováni. Filtrujte propagandu touto optikou: Americká říše si vždy vybere stranu podle svých zájmů.

Ano, zabíjení nevinných civilistů je naprosto strašné. A každý, kdo má srdce, nechce, aby se to dělo kdekoli a proti jakékoli skupině lidí. Proto by USA měly od začátku odsuzovat Izrael za to, že to dělá. A přestaňte tento útok nazývat „nevyprovokovaným“.

„Tato výzva se týká pokrytectví, kdy se odsuzuje násilí vůči jedněm a schvaluje se vůči jiným. Pokud slyšíte jen o jedné straně tohoto násilí, zpochybněte propagandu, kterou konzumujete. USA podporují krveprolití po celém světě. Musíme o tom mluvit. Tento útok byl děsivý a srdcervoucí, ale nebyl ‚nevyprovokovaný‘. A měli bychom se ptát, proč jsme nebyli svědky stejného rozhořčení nad podobnými titulky. Nedovolte, aby vám zájmy této říše říkaly, které životy jsou cennější než jiné,“ ozvala se nezávislá novinářka z Portorika, Bianca Graulauová.

„Je zřejmé, že schvalování terorismu proti civilním cílům ze strany Ukrajiny (o němž lze samozřejmě tvrdit, že je oprávněný, protože čelí okupaci) a jeho odsuzování ze strany Palestinců je dvojí metr.

Když bojují proti našim nepřátelům = osvobozenecká válka.

Když bojují proti našim spojencům = terorismus.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nedopouští se Izrael, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.10.2023 10:15:17
genocidy proti civilnímu obyvatelstvu když vyhlásí úplnou blokádu? Co kdyby to udělali Rusové. To by bylo křiku v médiích, ale dělá to Izrael tak je ticho. Protože genocida od Rusů by byla přece úplně jiná než genocida izraelská. Ta je přece humanitární, že.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…