Vylilo se to nejhorší. Po útoku v Izraeli téma Rusko a Ukrajina

10.10.2023 8:45 | Monitoring

Po útocích na Izrael ze strany Hamásu od západních politiků zazněla slova podpory a že se Izrael má právo bránit. Začíná se ale objevovat kritika, že útok Hamásu byl strašný a barbarský, ale nebyl nevyprovokovaný, jak někteří politici a média tvrdí. A že západní politici používají dvojí metr, co se týče například konfliktu na Ukrajině a konfliktu v Izraeli. Zejména když jde o slovo „genocida“. Vylilo se to nejhorší, co si Západ umí představit.

Vylilo se to nejhorší. Po útoku v Izraeli téma Rusko a Ukrajina
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Po víkendových útocích Hamásu na Izrael, při kterých byly stovky lidí zavražděny, zřejmě tisíce zraněny, nemluvě o těch, kteří byli odvlečeni jako rukojmí, přišla slova podpory od západních politiků. „Svět vidí hrozné obrazy. Tisíce raket dopadají na izraelská města. Teroristé z Hamásu zabíjejí nejen izraelské vojáky, ale i civilisty na ulici nebo doma. Je to neomluvitelné. Izrael má právo se bránit – tečka,“ prohlásil prezident Joe Biden. Podobně hovořil i premiér Velké Británie Rishi Sunak, který se také jednoznačně postavil za Izrael.

„Jednoznačně odsuzuji útok teroristů Hamásu na Izrael. Je to terorismus ve své nejodpornější podobě. Izrael má právo se proti takovým odporným útokům bránit,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
Na sociálních sítích se ovšem začínají objevovat stížnosti, že přístup západních politiků je pokrytecký. Zvláště, když jde o Ukrajinu a Palestinu.

„Jsem zmatená. Když Ukrajinci po ruské invazi vraceli úder, USA je oslavovaly. Když totéž dělají Palestinci proti izraelské okupaci, jsou odsuzováni. Filtrujte propagandu touto optikou: Americká říše si vždy vybere stranu podle svých zájmů.

Ano, zabíjení nevinných civilistů je naprosto strašné. A každý, kdo má srdce, nechce, aby se to dělo kdekoli a proti jakékoli skupině lidí. Proto by USA měly od začátku odsuzovat Izrael za to, že to dělá. A přestaňte tento útok nazývat „nevyprovokovaným“.

„Tato výzva se týká pokrytectví, kdy se odsuzuje násilí vůči jedněm a schvaluje se vůči jiným. Pokud slyšíte jen o jedné straně tohoto násilí, zpochybněte propagandu, kterou konzumujete. USA podporují krveprolití po celém světě. Musíme o tom mluvit. Tento útok byl děsivý a srdcervoucí, ale nebyl ‚nevyprovokovaný‘. A měli bychom se ptát, proč jsme nebyli svědky stejného rozhořčení nad podobnými titulky. Nedovolte, aby vám zájmy této říše říkaly, které životy jsou cennější než jiné,“ ozvala se nezávislá novinářka z Portorika, Bianca Graulauová.

„Je zřejmé, že schvalování terorismu proti civilním cílům ze strany Ukrajiny (o němž lze samozřejmě tvrdit, že je oprávněný, protože čelí okupaci) a jeho odsuzování ze strany Palestinců je dvojí metr.

Když bojují proti našim nepřátelům = osvobozenecká válka.

Když bojují proti našim spojencům = terorismus.

„Je mi jasné, že žádný z evropských politických představitelů ani trochu nevěří v palestinské sebeurčení, nebo dokonce existenci. Je jim to jedno. Přesto donekonečna blábolí o ‚evropských hodnotách‘ a právu na sebeurčení. Nic z toho nemyslí ani zdaleka vážně,“ posteskl si nad slovy Ursuly von der Leyenové Aaron Bastani, zakladatel Novara Media.

Ozval se také Arnaud  Bertrand, podnikatel v oblasti čínské medicíny: „Prakticky žádná západní vláda se nevyslovila proti rozhodnutí izraelské vlády nařídit ‚totální obležení‘ dvou milionů lidí, z nichž polovina jsou děti. Přesný citát izraelského ministra obrany: ‚žádná elektřina, žádné potraviny, žádné palivo, žádná voda, vše je uzavřeno, bojujeme s lidskými zvířaty‘. To je něco, co by se, pokud by bylo provedeno, zařadilo mezi nejhorší zločiny proti lidskosti v dějinách.“

„Můžete nakrásně odsoudit násilí na izraelských civilistech (a já to dělám, považuji to za naprosto nechutné), ale zároveň říci, že to nedává právo, morální ani právní, zabíjet nebo nechat hladovět zase nevinné civilisty. Ve skutečnosti to říci MUSÍTE, je to jediný morálně správný postoj. Absence jakéhokoli veřejného odporu západních vlád proti tomu znamená, že se na Západě zcela zhroutila morálka, lidská práva, základní lidskost, vše, co podle nich ‚jejich hodnoty‘ představují,“ kritizuje Bertrand.

„Pokud Izrael bude pokračovat a Západ to neodsoudí, bude to mít pro Izrael i Západ bezpochyby katastrofální následky. Stejně jako měla válka proti terorismu a kolektivní trestání obyvatel Afghánistánu a Iráku katastrofální následky pro USA, které se projeví v následujících desetiletích. Prohloubí již tak se prohlubující propast mezi Západem a ostatními, zničí důvěryhodnost Západu ještě více, než tomu bylo doposud, zničí jakoukoli naději Izraele na usmíření se svými sousedy (natož s Palestinci) na celá desetiletí dopředu, což bude samozřejmě vážnou ranou pro jeho dlouhodobou bezpečnost. Takže ani z hlediska izraelské bezpečnosti to nedává příliš smysl. Což byl mimochodem pravděpodobně celý smysl útoků Hamásu na prvním místě... Tohle všechno je tak hloupé.

‚Co byste dělali vy‘, zeptají se lidé? Pokud jde o jakýkoli zločin, usiloval bych o identifikaci skutečných pachatelů a jejich postavení před soud. Také bych zcela přehodnotil svůj vztah k Palestincům, protože takové události jsou nezvratným důkazem, že současný čistě bezpečnostní přístup spojený s krádeží půdy nefunguje. Nelze se chovat, jako by se to stalo ve vakuu a bylo to ‚nevyprovokované‘, jak lživě tvrdí většina prohlášení západních vlád. Žijeme ve světě jin-jang: Pokud neusilujete o harmonii, pokud chcete, aby váš jang převažoval nad jinem, nevyhnutelně dojde k odvetě, to je základní přírodní zákon,“ dodal.

Asi nepřekvapivě na dvojí metr upozorňuje účet Palestine Online: „Dvojí metr mezinárodního společenství je zřejmý, když podporuje ukrajinský konflikt s Ruskem, zatímco zavírá oči před nekonečným utrpením palestinského lidu, který je po desetiletí pod izraelským apartheidem.“

Ojevují se také ilustrace, které tento přístup ukazují velice jednoduše.

Přichází také upozornění na konkrétní dvojí metr v médiích, kdy se o izraelských obětech mluví jako o zabitých, ale na straně Palestinců se mluví o zemřelých.

Rozdílný přístup komentují pak i ti, kdo se zabývají rusko-ukrajinským konfliktem. „Předpokládám, že události v Gaze a Izraeli všem ukážou, jak směšné bylo obviňovat Rusko z genocidy a útoků na civilisty. Za pár týdnů tam zemře víc civilistů, než kolik jich bylo zabito za 20 měsíců bojů na Ukrajině. Rusko se snaží minimalizovat civilní oběti, což se brzy ukáže, až lidé uvidí, jak vypadá alternativa,“ poukázal analytik a historik známý jako Big Serge.

„Kdyby mi na takových věcech ještě záleželo, asi by mě štvalo, že jedni mohou za trest proti ‚teroristům‘, které nemohou chytit, leteckými údery nechat vypařit obydlené čtvrti plné lidí a nechat si za to od médií a politiků na celém světě hulit ptáka, zatímco druzí vedou chirurgicky nejčistší válku, jaká je s moderními metodami v lidských silách, s nejnižším poměrem mrtvých civilistů a vojáků v novodobých dějinách válčení (na úkor samotného vojenského tažení!), zatímco jsou obviňováni z ‚genocidy‘. Naštěstí už nezáleží,“ popsali rozpor analytici z Russians with Attitude. S dovětkem: „Při pohledu na záběry z Gazy si znova uvědomuju, že ti, kdo dobyli Mariupol, byli ještě svatí.“

Ale komentáře přicházejí i z ukrajinské strany. „Teď si představte, že by něco takového udělali ukrajinští vojáci, internet by vybuchl,“ komentovala Melánie Podoljaková fotku, na které jsou zřejmě palestinští zajatci nazí, spoutaní, s hadrem přes hlavu a s namalovaným číslem na zádech.

„Mimochodem, nikoho neobviňuji. Pokud jsou toto izraelské bezpečnostní protokoly proti výbušninám nebo čemu, tak si dokážu představit, že je to odůvodnitelné. Bezpečnost mužstva především. Jde jen o ten dvojí metr,“ dodala.

A po komentářích ještě sarkasticky poznamenala: „Ok, chápu. Hamás, který vraždí a mučí civilisty, dobývá vojenská zařízení, odpaluje rakety a používá vojenskou techniku, se eticky liší od Rusů, kteří vraždí a mučí civilisty, dobývají vojenská zařízení, odpalují rakety a používají vojenskou techniku. Hezký.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nedopouští se Izrael, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.10.2023 10:15:17
genocidy proti civilnímu obyvatelstvu když vyhlásí úplnou blokádu? Co kdyby to udělali Rusové. To by bylo křiku v médiích, ale dělá to Izrael tak je ticho. Protože genocida od Rusů by byla přece úplně jiná než genocida izraelská. Ta je přece humanitární, že.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …