Vymrdat s EU, řekl Ransdorf v ČT. Ale nebyla to jeho slova

28.05.2014 21:49

Europoslanec Miloslav Ransdorf nešetří kritikou na adresu českých médií. Sám si kvůli nim prý v minulých letech prošel mediálním peklem. Selhávají však i ve vztahu k občanům, neboť neinformují o tom podstatném, co se v srdci EU odehrává. Servítky si nebral ani v otázce Ukrajiny, kde dokonce hovořil o „mrd*ní“. Padlo i jméno člověka, kterého by komunistický europoslanec rád viděl na postu příštího českého eurokomisaře. Možná vás překvapí.

Vymrdat s EU, řekl Ransdorf v ČT. Ale nebyla to jeho slova
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí
Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf díky preferenčním hlasům voličů nemusí opouštět bruselské poslanecké křeslo. V nedávno skončených eurovolbách komunisté získali tři mandáty a jeden z nich patří i Ransdorfovi. Sám ale tento výsledek rozhodně nepovažuje za úspěch. Je však třeba také dodat, že je Ransdorfova pověst zatížena dluhy a roztržkou s nizozemským novinářem. Nejen k těmto záležitostem se vyjadřoval ve středečním Hyde parku České televize.

Mediální peklo

V úvodu pořadu se vyjadřoval k roztržce uvnitř KSČM. Strana totiž zisk tří mandátů považuje za úspěch, Ransdorf ne. „Já bych to nenazýval roztržkou, v každé demokratické straně zní různé názory. Domnívám se, že je to můj názor a předseda Filip může mít názor jiný,“ podotkl Ransdorf, který připomněl, že strana získala jen 160 tisíc hlasů.

Uznává, že poklesl i počet preferenčních hlasů pro něj, ale zároveň nabízí vysvětlení. „Po letech pobytu v mediálním pekle se není co divit,“ poznamenal. Jako europoslanec prý za deset let udělal řadu věcí a ty byly možná zaznamenány, takže nakonec ve volbách uspěl. „Já jsem přesvědčený, že mi ublížila média, ale na straně druhé zanechala stopu,“ poznamenal Ransdorf. Sám se ale zajímá o práci a ne o „mediální šplechty“.

České zájmy a Václav Klaus

Ransdorf sám sebe nevnímá jako euroskeptika, prohlubování spolupráce na evropské úrovni považuje za správné, ale v současné době se podle jeho názoru prosazuje špatnými prostředky. EU podle něj musí projít institucionální reformou v tom smyslu, že je podle europoslance třeba posílit roli Evropského parlamentu, např. tak, že dostane právo legislativní iniciativy. Tu dnes nemá.

V parlamentu hodlá spolupracovat s dalšími českými poslanci tak, aby se v maximální míře podařilo prosadit české zájmy. Zároveň je podle jeho názoru třeba více kontrolovat fungování přerozdělování peněz a podobně.

Ransdorf ve vysílání také připomněl, že to byl právě Václav Klaus, který usiloval o vstup Česka do EU. Dokonce si prý pamatuje, jak Klaus hovořil o výměně tvrdé české koruny za měkké euro. A dnes Klaus usiluje o omezení sociálního rozměru EU, zatímco komunisté usilují o pravý opak. Rozhodně by se nestavěl ani po bok britského euroskeptika Nigela Farage, kterému vyčítá, že často sklouzává k hrubým výrazům a nebojí se sáhnout ani k osobním útokům na jiné europoslance, což Ransdorf považuje za nepřijatelné.

Česká média opomíjejí důležitá témata

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí
Své řekl Ransdorf také k nízké volební účasti v Česku, která jen mírně přesáhla 18 procent voličů. Na vině jsou podle jeho názoru i česká média, která podle europoslance opomíjejí zásadní témata. Svůj vliv zde může mít i to, že ČT má v srdci EU jen tři zpravodaje, naproti tomu Němci jich mají desítky. Pak se podle Ransdorfa nesmíme divit, že máme málo informací o dění v EU.

„Národní Parlament nevyužívá možnosti, které mu dala Lisabonská smlouva,“ postěžoval si dále Ransdorf na české zákonodárce. Národní parlamenty přitom mají možnost zastavit různé iniciativy. Ale česká Poslanecká sněmovna tuto možnost nevyužila nikdy a Senát toliko dvakrát.

Za další dobrý instrument, který lze užít, považuje tzv. Evropskou petici. Velký kus práce se ale podle Ransdorfa odehrává v evropském zákulisí. Poslanec se zkrátka musí umět domluvit na prosazení důležitých záležitostí.

Nelichotivý obraz Miloslava Randorfa

Další z diváků se ptá na to, jak to bylo s Ransdorfovým spaním v Evropském parlamentu? „Můj problém byla chybná medikace, která mi způsobila silný pokles tlaku, ale tuto medikaci jsem vyměnil a od té doby se mi nic podobného nestalo," popsal svou příhodu. Stejně tvrdě se vymezil proti údajným lžím, že zneužil poslanecké náhrady, aniž by se účastnil jednání. Ransdorf to znovu vysvětlil tím, že se ten den zúčastnil v srdci EU jiné konference. Zároveň zdůraznil, že diety poslanec nedostává pouze za přítomnost na jednání. Jak je tedy možné, že jeho mediální obraz není příliš pozitivní?

„Já mám pocit, že vadím některým lidem,“ podotkl Ransdorf. Stavěl se např. proti smlouvě ACTA nebo proti smlouvě TTIP o obchodu mezi USA a EU. A to je prý jen zlomek toho, co za práci odvedl. Těžiště práce europoslance ale podle jeho názoru nespočívá ve veřejném promlouvání ke kolegům. To je věc, kterou v pořadu prohlašoval opakovaně. Bojoval prý např. o zachování chemického průmyslu v Česku.

Co s EU?

Pár slov, ale o to ráznějších, padlo také o situaci na Ukrajině. Ransdorfovi se nelíbí, že EU fakticky pracuje na Ukrajině v zájmu USA. „Její role je trapná,“ uvedl europoslanec, podle kterého USA neberou Evropu vážně a mají ji jen jako svůj nástroj. Připomněl, že USA investovaly do destabilizace Ukrajiny miliony dolarů, což přiznávají i zdroje ze zámoří, a na závěr vzpomněl uniklý telefonický rozhovor, ve kterém vysoká představitelka americké diplomacie říkala velvyslanci v Kyjevě,  že je třeba „to fuck with EU“. „To znamená, snad se diváci České televize neurazí, vymrdat s EU,“ přeložil známý lingvista Ransdorf.

Došlo i na otázku setrvání v EU a budoucího vstupu do eurozóny. Komunistický europoslanec připomněl všem divákům, že česká ekonomika je výrazně proexportní a většina našeho exportu mizí právě do zemí EU. Kdybychom nebyli členy EU, českým exportérům by to rozhodně neprospělo. Díky otevřené ekonomice je česká ekonomika poměrně výrazně spjata s eurem, ale vstupovat do eurozóny by podle Ransdorfa nebylo v tuto chvíli právě nejrozumnější, neboť eurozóna má nyní poměrně závažné problémy.

V závěru prozradil, koho by rád viděl na postu eurokomisaře. Nepřiklonil se přitom ani na stranu Pavla Mertlíka za ČSSD, ani na stranu Pavla Teličky (ANO), ani k Zuzaně Roithové (KDU-ČSL). Ransdorfova preference možná leckoho překvapí. Rád by na postu eurokomisaře viděl ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. „Jan Mládek je možná jediný kompetentní ministr v této Sobotkově vládě,“ podotkl Ransdorf. Na Mertlíkovi se mu prý např. nelíbilo, že nesouhlasil s dostavbou Temelína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…