Vymývání mozků mládeži ve školách. Nové ideologie jsou největší nepřítel svobody, varoval Klaus v Budapešti

05.05.2023 18:23 | Komentář

Bývalý prezident Václav Klaus na konferenci amerického konzervativního spolku CPAC v Budapešti před přítomným maďarským premiérem Viktorem Orbánem prohlásil, že Maďarsko je v současném světě fenoménem, protože jako jediné chrání jak své národní zájmy, tak tradiční hodnoty západní společnosti. „Maďarsko jde svou vlastní cestou bez ohledu na nepřátelské reakce ve jménu progresivismu, globalismu, multikulturalismu, agresivního genderismu, environmentalismu a dalších ideologií tohoto druhu,“ prohlásil Klaus.

Vymývání mozků mládeži ve školách. Nové ideologie jsou největší nepřítel svobody, varoval Klaus v Budapešti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus na debatě v ČNB

Václav Klaus se spolu s expremiérem Andrejem Babišem účastní konference spolku Conservative Political Action Conference (CPAC) v Budapešti. Všechny účastníky označil Viktor Orbán za „ochránce svobodného světa“ a Klaus mu ve svém projevu tato slova v hojné míře vrátil.

Maďarsko je podle Klause v současném světě ojedinělý fenomén, protože dokáže skloubit národní zájmy a zároveň být členem světových společenství. To se prý České republice rozhodně nedaří. „V devadesátých letech jsem pro postkomunistickou transformaci vymyslel termín ‚česká cesta‘, ale ten už je zapomenut a k mé velké lítosti nemáme žádnou českou cestu, jak řešit současné problémy, kterým čelíme. Přijali jsme roli pasivního objektu posledního vývoje, pasivního objektu v rukou těch, kteří současný svět ovládají,“ prohlásil Klaus s tím, že Maďarsko je v tomto jiné.

„Odvažuje se mít svůj specifický způsob obrany jak svých národních zájmů, tak tradičních hodnot lidské společnosti, zejména její západní části. Maďarsko jde svou vlastní cestou bez ohledu na nepřátelské reakce ve jménu progresivismu, globalismu, multikulturalismu, agresivního genderismu, environmentalismu a dalších ideologií tohoto druhu,“ pochválil Klaus Maďarsko.

Podle Klause je proto příznačné, že se konzervativní konference koná právě v Budapešti. „Letošní konference by nás měla inspirovat a motivovat a měla by se proměnit v symbol tolik potřebné změny našeho ducha a předsevzetí. Jen tak bychom mohli vyslat signál, že jsme tady a že tu chceme zůstat,“ apeloval Klaus v projevu, jehož přepis je k dispozici na stránkách Institutu Václava Klause. 

Klaus je přesvědčen, že postkomunistické země včetně Česka jsou od doby revoluce v defenzivě a ve všem se podřizují Západu. „Snažili jsme se minimalizovat ztráty tím, že jsme se stavěli pouze proti nejviditelnějším iracionalitám současné pokrokářské éry. Jsem ochoten připustit, že můj postoj je zkreslený životem v České republice a v EU. Když sleduji debatu na druhé straně Atlantiku, ani tam to není o mnoho lepší,“ pokračoval Klaus a navázal tak na slova Viktora Orbána, který by si přál znovu vidět v čele Spojených států Donalda Trumpa.

Česko a další země jsou podle Klause na straně poražených, pokud jde o schopnost zachránit tradiční konzervativní hodnoty a ekonomickou racionalitu. „Naše společnost se vydala špatným směrem. Naši přední politici, s výjimkou Maďarska, si to buď neuvědomují, nebo k tomuto vývoji dokonce aktivně přispívají,“ míní bývalý prezident.

Není to však jen vina politiků, ale jde o hlubší problém celé společnosti. „Nedávno jsem narazil na projev, který zde v Budapešti před čtyřmi lety pronesl jeden z velkých amerických konzervativců Ed Feulner, a našel jsem v něm větu, kterou považuji za relevantní: ‚Možná ještě více než rétorika politiků je znepokojující vymývání mozků mládeže naším vzdělávacím systémem.‘ Tam to začíná,“ řekl Klaus.

Největším nepřítelem svobodného konzervativního světa jsou podle Klause nové ideologie, které vládnou západní společnosti. „Náš největší nepřítel se skrývá na poli idejí. Našeho nepřítele není snadné odhalit, protože toto pole je rozsáhlé a nestrukturované. Za komunistů to bylo mnohem snazší. Čelíme několika nebezpečným ismům a jejich nebezpečnost je posilována jejich součinností. Společně již dosáhly kritické masy, která hrozí zničit vše, v co konzervativci věří,“ varuje český exprezident s tím, že na této a dalších konferencích je třeba přijít s řešením zmíněných problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…