Vypadni? V Británii nastane střídání stráží

24.06.2016 8:41

Po sečtení všech hlasů v britském referendu je zřejmé, že Evropská unie přišla o Velkou Británii. Voliči v poměru hlasů 52 ku 48 rozhodli o tom, že země po třiačtyřiceti letech opustí EU a vydá se po vlastní ose. Pozice premiéra Davida Camerona je vážně ohrožena. Vyloučeny nejsou ani nové volby.

Vypadni? V Británii nastane střídání stráží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Volební účast ve třetím celostátním referendu v historii Velké Británie dosáhla 72,1 %. Na vítězství v referendu mělo podle propočtu BBC stačit 16,8 milionů hlasů. Tábor příznivců odchodu Velké Británie se dostal do vedení prakticky na samém začátku sčítání hlasů a jeho náskok postupně narůstal až na konečných milion hlasů. Na odchod země z EU již zareagovaly trhy a libra klesla vůči dolaru na jednatřicetileté minimum.

Politici byli stran svých prohlášení k referendu v průběhu sčítání opatrní, ale šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage již těsně před pátou hodinou ranní na svém twitteru poznamenal, že „začíná opatrně snít o východu slunce nad nezávislou Velkou Británií“. Z výsledků vyplývá, že zatímco Skotsko (62 ku 38) a Severní Irsko (55,7 ku 44,3) jednoznačně hlasovaly pro EU, Anglie a Wales pro brexit. Výjimkou jsou velká města jako Londýn či Manchester. Na druhou stranu „druhé hlavní město“ země Birgmingham se přiklonilo k brexitu.

V každém případě z poměrně těsného výsledku vyplývá, že Velká Británie je ve svém postoji k Evropské unii značně rozdělena. A to platí i pro konzervativce, ale i labouristy. Politická budoucnost Davida Camerona i Jeremyho Corbyna je z tohoto pohledu krajně nejistá. Z konzervativní strany se ještě před sečtením začínají ozývat hlasy, které požadují rezignaci premiéra Davida Camerona. Vážným aspirantem na pozici nového šéfa strany i premiéra je bývalý londýnský starosta Boris Johnson.

Vlivný konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který stojí na straně příznivců brexitu, dokonce nevyloučil konání nových voleb. „Tuto variantu rozhodně nemohu vyloučit. Bylo by to sice vzhledem k zákonu obtížné, ale určitě ne nemožné,“ prohlásil Rees-Mogg na dotaz BBC. Poslední volby se přitom konaly teprve před rokem a právě konzervativci v nich dosáhli jednoho z nejpřesvědčivějších výsledků v poválečné historii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…