Vypil se Zemanem tři lahve vína a pak mu dal košem. Nyní Pavel Kohout Zemana vyzývá: Dokud žiješ...

25.01.2019 19:30

Spisovatel Pavel Kohout zaslal otevřený dopis prezidentovi Miloši Zemanovi. V roce 2013 Zemana volil, protože v něm viděl muže, který má šanci a síly k tomu, aby udal české společnosti nový směr. Jenže pak se něco změnilo. Změnilo se toho tolik, že si Kohout přeje, aby Zeman složil prezidentskou funkci a předal ji někomu jinému.

Vypil se Zemanem tři lahve vína a pak mu dal košem. Nyní Pavel Kohout Zemana vyzývá: Dokud žiješ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Když se spisovatel Pavel Kohout setkal s Milošem Zemanem v „jeho exilu na Vysočině“, spatřil prý lva v plné zbroji. O to víc ho trápilo, že tento muž plný vědomostí stojí mimo veřejný život. Proto uvítal první přímou volbu prezidenta, ve které Zemana volil. Zemana vnímal jako člověka, který se sice nestal miláčkem davů, ale prý je to vzdělaný muž, který dokáže oslovit údajně zmatenou českou společnost. Právě proto mu dal hlas.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Jenže postupem času změnil na Miloše Zemana názor.

„První dopis Tobě obsahoval podnět, abys podal ruku i voličům soupeře a rozpolcenou společnost pomohl opět spojit. Prohlásil ses však výlučně prezidentem spodních deseti milionů a – ač sám výstavní exemplář intelektuála – zametls všechny, kdo Tě nevolili, do virtuální Pražské kavárny, kam chci patřit i já, neboť byla Olympem humanismu a demokracie. Moudře jsi ukončil jen pokus učinit dceru Kateřinu První Slečnou a zachránil jí tím soukromý život. Ani dál jsi nezodpověděl žádné mé psaní, až jsem se doporučeně optal, zajímá-li Tě vůbec názor asi jediného voliče z českých spisovatelů,“ napsal spisovatel v textu pro Lidové noviny.

„Schůzka na Hradě večer 24. února 2015 proběhla tristně. Řekl jsem, že Ti chci objasnit, proč Tě žádný z příznivců v Sázavě podruhé volit nebude. Řekls, že mi chceš v říjnu udělit vyznamenání. O ta dvě témata jsme zápolili přes pět hodin a tři lahve vína, jež umím dík otci pít jako zvlášť chutnou vodu. Při sovětsko-československých obchodních jednáních v padesátých letech plnil funkci finálního přepíječe ruských opíječů našich delegací a naučil to i jediného syna. Dodávám, že jsem odmítnutím té pocty ochránil Tebe i sebe: potkat v hradní čekárně pro vyznamenávané Ladislava Štaidla, předního signatáře ostudné anticharty, byl bych Tě tam přenechal s tištěným seznamem laureátů naší společné ostudě,“ pokračoval Kohout.

Kohout uznává určité zásluhy Miloše Zemana v komunistických i revolučních časech. Stejně tak uznává, že dokázal vzkřísit ČSSD. Kohout taktéž oceňuje, že po nástupu do úřadu Miloš Zeman vyvěsil na Pražském hradě vlajku Evropské unie. Stejně tak dokázal Zeman nahlas říct, že mise našich vojáků v Afghánistánu je správná a neměli bychom odtamtud odcházet. To všechno je podle Kohouta správné.

Pokud jde o stinné stránky Zemanovy povahy, podle Kohouta tkví základní problém prezidenta v tom, že je přesvědčen o své neomylnosti.

Další problém vidí Kohout v lidech, kterými se Zeman obklopuje. „Ti čtyři připomínají 1/ záhadného kardinála ze Tří mušketýrů, intrikujícího i proti králi, 2/ neodvolatelného rybáře bez povolení čili pytláka lovícího na Tvůj talíř velryby z justice, 3/ lapače házených vajec, jenž k Tobě nepropouští ani nositele odlišných názorů, a 4/ klona fanatického propagandisty tisícileté říše, který už v jejím dvanáctém roce přikázal choti otrávit šest dětí, aby je uchránil před mírem a svobodou,“ nešetřil kritikou Kohout.

Třetí Zemanův hřích spočívá podle spisovatele v tom, jak se chová ke svým názorovým odpůrcům a jak tím stále rozděluje Českou společnost. A k dovršení všeho zlého ještě Zeman uráží české novináře a činí tak naprosto nevybíravým způsobem.

I v této situaci se prý Zeman může ještě zachránit. Dokud žije, vždy má možnost své chyby napravit, zbavit se podivných rádců, změnit přístup k médiím a tak podobně. Především by prý Zeman měl předat prezidentský úřad někomu jinému, nějakému nadanému politikovi. Zemanovi letos bude 75 let. Pokud k tomuto kroku najde Zeman odvahu, zůstane pro Kohouta tím velikánem, jakým byl v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…