Vyplatit zálohu za radary 454 milionů předem? Exministr obrany Vondra to odmítá

04.02.2020 19:28

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz měly vpředvečer jednání Výboru pro obranu možnost hovořit s někdejším ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS). Jak on hodnotí postup Lubomíra Metnara a jak se dívá na vyplácení stovek milionů korun soukromé firmě jako zálohu, aniž by česká armáda obdržela jakoukoli část pasivního sledovacího systému?

Vyplatit zálohu za radary 454 milionů předem? Exministr obrany Vondra to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: 29. kongres ODS. Post předsedy obhájil Petr Fiala

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7582 lidí
Výbor pro obranu má ve středu projednávat kauzu nákupu pasivního sledovacího systému za 1,5 miliardy korun. Přitom obdobný komplet pořídilo NATO za přibližně třetinovou cenu. Myslíte, že ten rozdíl v ceně lze rozumně odůvodnit?

V poslední době jsem ministra Metnara několikrát pochválil. Za modernizaci vrtulníků i pořízení izraelských radarů. Ale v případě pasivních radarových systémů mám značné pochybnosti. Pasivní sledovací systém je vynikající věc, je také dobré, že je to český výrobek, ale celková cena se mi už na první pohled jeví jako nesmyslně přemrštěná. Nedává smysl, aby to stálo třikrát víc než podobná zakázka před několika lety pro NATO.

Ministr obrany se ovšem brání tím, že systém pro armádu ČR je bojově nasaditelný, mobilní, s balistickou ochranou pro komplexní zjišťování pozemních, vzdušných a námořních cílů, kdežto NATO pořídilo přehledový systém pro zjišťování vzdušných cílů. Jak jeho slova hodnotíte?

Pokud mám správné informace, tak systém dodaný pro NATO je také mobilní a nasaditelný. Jediný zásadní rozdíl, myslím, je v tom, že systém, který má dostat AČR, je vybavený kompletní balistikou. Jsou-li mobilní podvozky plně opancéřované a má-li celý systém další balistickou ochranu, může být dražší o desítky miliónů na jednotku, možná tedy o nějaké dvě až tři stovky miliónů za celek, ale jen těžko se tím dá vysvětlit nárůst ceny málem o jednu miliardu.

Ministerstvo obrany se také zavázalo zaplatit velmi vysoké zálohy. Do třiceti dnů od podpisu smlouvy má být zaplaceno 227 milionů a do 31.3.2020 dalších 227 milionů (celkem tedy 454 milionů dopředu, aniž by ministerstvo cokoli obdrželo). Jde celkem o 30 procent z celkové částky. Považujete takovou zálohu za standardní. Měla by Česká republika počkat s proplacením zálohy, než se celá kauza prošetří?

Nejde tu o vývoj nějakého nového systému, ale o dodávku v zásadě standardizovaného materiálu. Záloha 30 procent je proto příliš. Určitě bych s jejím placením počkal, až se to vyjasní.

Ministr Metnar na dotaz, proč neinformoval o navýšení ceny vládu, ale ani Poslaneckou sněmovnu, reagoval tím, že to není jeho povinnost. Tím vyvolal kritiku členů Výboru pro obranu. Jak hodnotíte jeho přístup? Myslíte si, že si poslanci na nedostatečné informování stěžují oprávněně?

Vláda i Parlament rozhodují o přidělení financí. Není proto rozumné je obcházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…