Výpověď historika Stehlíka z ÚSTRu je podle soudu neplatná

08.04.2014 19:56

Výpověď historika Eduarda Stehlíka z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je podle rozhodnutí soudu neplatná. ČTK to dnes řekl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. Stehlíka z pozice prvního náměstka odvolala současná šéfka ústavu Pavla Foglová, která loni nastoupila po Danielu Hermanovi. Rozhodnutí soudu znamená, že Stehlík je znovu zaměstnancem ústavu, který mu musí nabídnout odpovídající pracovní místo.

Výpověď historika Stehlíka z ÚSTRu je podle soudu neplatná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Zákon sice nevylučuje jeho kandidaturu do Rady ÚSTRu, podle některých názorů by však mohlo jít o střet zájmů. Radě do plného počtu chybí poslední, sedmý člen. Ve středu bude Rada ÚSTR v prvním, popřípadě i v druhém kole volit nového ředitele ústavu.

Vojenský historik Stehlík se s Foglovou neshodl ohledně vedení Archivu bezpečnostních složek

„Vycházíme z toho, že rozsudek vyzněl tak, že výpověď, kterou dostal pan Stehlík, je neplatná. Znamená to, že aktuálně je naším zaměstnancem, nemusí ale chodit do práce, protože tu v tuto chvíli není místo," uvedl Ryjáček. Soud shledal podle něj problém v následné výpovědi z pracovního poměru bez prokazatelné nabídky jiné pracovní pozice.

Stehlík byl spolu s historičkou umění Milenou Bartlovou a právničkou Jaroslavou Janderovou mezi kandidáty do Rady ÚSTRu při březnové schůzi sněmovny. Poslanci ale nevybrali žádného z nich, stejně jako při předchozí volbě. Neobsazené místo v Radě ÚSTRu je jednou ze dvou pozic, na které navrhuje kandidáty sněmovna. Další čtyři volí senátoři z návrhů sdružení a jednoho z návrhů prezidenta.

Vojenský historik Stehlík se s Foglovou neshodl ohledně vedení Archivu bezpečnostních složek (ABS), který pod ÚSTR spadá; nesouhlasil s plánovaným odvoláním jeho ředitelky Zlatuše Kukánové, která se postavila za Hermana. Foglová tehdy uváděla, že Stehlík nechtěl v ústavu zůstat, ani když mu nabízela funkci náměstka či ředitelské místo. Stehlík měl podle svých slov podmínku, že Foglová nebude jako prozatímní ředitelka dělat nezvratné personální změny. Následně prý dostal výpověď.

Úkolem ÚSTR je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu

S ústavem, respektive s ABS, se v současné době soudí i Kukánová a Lubomír Augustin, bývalý ředitel Kanceláře ředitelky ABS. U soudu je také spor Hermana s ÚSTR a bývalého člena vedení ÚSTR Patrika Košického, který dnes pracuje také na Ministerstvu kultury. Herman si na kulturu přivedl také Reného Schreiera, zastává pozici ekonomického náměstka, stejně jako za Hermana v ÚSTRu. Vystudoval Fakultu ekonomiky a managementu Univerzity obrany v Brně. Na Ministerstvo kultury tak přešlo téměř celé bývalé vedení ÚSTR.

Úkolem ÚSTR je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu. Od jeho vzniku se ale o něj pře pravice s levicí a obviňují se z úsilí o politický vliv na instituci. Jedním z problematických momentů ÚSTR je i Archiv bezpečnostních složek, který se mimo jiné zabývá digitalizací materiálů bývalé StB.

Odborníci zevnitř i vně ústavu mají rozdílné názory na to, jak moc otevřené by měly být digitalizované materiály. Podle některých historiků je úkolem ústavu nikoli zcela otevřít archivy a nechat jejich interpretaci na každém zájemci, ale především připravit jejich vědecké zpracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…