Výprask vládě. Od předsedy levicové strany, která kdysi měla zvuk

18.07.2022 17:26 | Ze sítí

Předseda ČSSD Michal Šmarda radí vládě, že současnou krizi pravicové instrumenty nevyřeší. Je podle něj potřeba v první řadě pomoci lidem a zároveň najít cesty, jak navýšit příjmy státního rozpočtu bez dalšího daňového zatížení občanů. Za současnou situaci podle něj nese odpovědnost kromě ODS a současné vlády zejména hnutí ANO a jeho minulá vláda.

Výprask vládě. Od předsedy levicové strany, která kdysi měla zvuk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

„Když sociální demokracie varovala před snižováním příjmů rozpočtu, tak se poslanci z ANO, ODS a SPD jen smáli. Prý máme peněz dost. Když jsme varovali, že výpadky v příjmech nechce ANO řešit vůbec a ODS bude chtít likvidovat sociální stát, nebral to nikdo vážně. Dnes máme obří dluh, hrozivou inflaci a čím dal víc lidí padá do nejistoty,“ shrnul Šmarda na svém facebooku špatnou politiku současných i minulých vládních stran.

Kabinet Petra Fialy (ODS) si podle Šmardy odmítá přiznat, že pravicové recepty v současné krizi prostě nefungují. „Vláda dál hájí zájmy silných kapitálových skupin a věří, že právě ony vše vyřeší,“ podivuje se Šmarda.

„Teď je ale potřeba pomoci lidem! Není možné je dál přehlížet a ještě jim víc nakládat! Sociální demokraté už od března navrhují opravdu fungující řešení,“ odkazuje Šmarda na „Záchranný kruh proti chudobě“.

Jeho hlavním cílem je v současné těžké době pomoci českým občanům. Sociální demokracie proto navrhuje například navýšení minimální mzdy na 20 tisíc, navýšení existenčního minima nebo přídavek 3000 měsíčně na dítě pro pracující rodiny. Zvýšené výdaje by stát mohl platit třeba díky zavedení digitální nebo bankovní daně, vyčlenění 60 % produkce ČEZu pro český trh a dalších několika opatření.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…