Vyřazená uchazečka o Hrad Holovská je připravena napadnout volby

28.12.2017 15:20

Vyřazená kandidátka na prezidentku Terezie Holovská je připravena, pokud neuspěje s již podanou ústavní stížností, napadnout po prezidentských volbách u soudu jejich regulérnost. Řekla to dnes ČTK. Vadí jí, že někteří uchazeči o funkci prezidenta pro svou kandidaturu částečně získali podporu stejných poslanců či senátorů. Holovská kvůli tomu podala před několika dny ústavní stížnost. Plénum Ústavního soudu se jí bude zabývat 3. ledna.

Vyřazená uchazečka o Hrad Holovská je připravena napadnout volby
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle letošního výkladu ministerstva vnitra je možné, aby poslanci a senátoři zároveň podpořili více kandidátů. Při předchozích volbách mělo vnitro jiný názor. Holovská proto podala jako kandidátka stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ten ji z formálních důvodů odmítl. Zároveň ale ministerstvo zkritizoval za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta. Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek přesto zůstávají řádně zaregistrovaní. Někteří zákonodárci podpořili dva, anebo dokonce tři z nich.

Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ocenila, podala však kvůli němu ústavní stížnost. Novinářům dnes řekla, že se nedokáže vyrovnat s představou, že pět kandidátů na prezidenta je podle ní zaregistrováno neoprávněně, protože je podpořili v některých případech stejní politici. Výklad vnitra označila za podvodnou praktiku.

„Na Ústavní soud se obracím proto, že řízení před Ústavním soudem je jiné řízení a rozhodují jiná fakta a jiná kritéria,“ uvedla. „Chci zdůraznit, že nevedu kampaň proti žádnému z kandidátů osobně,“ dodala. Jde o princip, uvedla. Podle Holovské zákon o prezidentské volbě nestanoví jasná pravidla hry a měl by být změněn. Svou stížností chce pomoct k veřejné diskusi o tomto problému.

Vedoucí analytického odboru Ústavního soudu Lubomír Majerčík ČTK potvrdil, že plénum Ústavního soudu se sejde poprvé v novém roce 3. ledna a bude stížnost projednávat. Teoreticky se může stát, že nález vyhlásí ještě týž den, nebo oznámí vyhlášení nálezu na některý z dalších dnů. První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. a 13. ledna. Druhé kolo připadá na 26. a 27. ledna. Zaregistrováno v nich je devět kandidátů.

Pokud by u Ústavního soudu Holovská neuspěla, je připravena opět podat po volbách stížnost u NSS. Soud by se již podnětem měl zabývat, protože se na něj může obrátit kterýkoli občan. Holovská ČTK řekla, že podklady má již připravené v souvislosti s předchozí stížností.

Holovská chtěla kandidovat v lednových prezidentských volbách, nesplnila ale podmínky. Místo 50 000 podpisů občanů dodala jen jeden podpis. Na začátku ledna se také bude ucházet o zvolení v doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku. K volbám ji původně úředníci nepřipustili, soud ale uznal její stížnost a nařídil její dodatečnou registraci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …