Vyřešil jsem krizi mezi Ruskem a Ukrajinou. Byl jsem v Gaze, nebojte se, že to nezvládnu. Topolánek s trikolórou v klopě agitoval na Národní třídě

17.11.2017 20:11

REPORTÁŽ Kandidát na českého prezidenta, bývalý předseda Občanské demokratické strany a premiér Mirek Topolánek, využil výročí 17. listopadu, aby promluvil s voliči. Stalo se tak na pražské Národní třídě v místech, kde v roce 1989 bezpečnostní složky socialistického státu zmlátily demonstranty. „Nemám rudou knížku a v StB jsem nebyl,“ kontroval Topolánek na dotazy občanů týkající se obvinění z politického klientelismu, kterými jej častoval předseda ANO Andrej Babiš.

Vyřešil jsem krizi mezi Ruskem a Ukrajinou. Byl jsem v Gaze, nebojte se, že to nezvládnu. Topolánek s trikolórou v klopě agitoval na Národní třídě
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Mirek Topolánek 17. 11. 2017 Na Národní třídě v Praze

K pamětní desce před zdí Kaňkova paláce na národní přicházeli klást věnce lidé již v dopoledních hodinách. Na celé Národní a zejména pak na Václavském náměstí probíhal od odpoledních hodin koncert nazvaný Koncert pro budoucnost. Součástí vystoupení byly i proslovy pamětníků událostí listopadu 1989 i chartistů.

Kromě toho byl na Národní třídě k vidění i stánek s nápisem Volíme hlavu státu, který byl určen pro prezentaci uchazečů o post hlavy státu, kteří v blížících se prezidentských volbách hodlají kandidovat proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. A právě zde po skončení prezentace ParlamentníListy.cz přistihly nejčerstvější přírůstek do řad Zemanových vyzyvatelů, bývalého premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, jehož obnažené fotografie z toskánské vily ve svých dobách rozvířily vody bulvárního tisku a pravděpodobně zvedly ze židle nejednoho puritána.

Mirek Topolánek zde v obležení občanů osvětloval své názory a postoje a hned zpočátku se dostal do lehce svízelné pozice. Jeden z občanů po něm totiž vyžadoval vysvětlení jeho údajných „proti Evropské unii namířených postojů“ a „vazeb na ruský energetický průmysl“.

Vystoupit z EU? Nesmysl…

„Já dělám celý život energetiku,“ vysvětlil Topolánek a sesumíroval svůj profesní životopis. Zmínil ale i to, co dělal v energetice jako premiér. Doplnil své angažmá ve firmách Nafta a Eustream. „Pro mě není problém potkat se s Donaldem Tuskem, Jeanem-Claudem Junckerem nebo dalšími lidmi,“ sdělil ke druhé otázce týkající se jeho protievropských postojů. „To, že s nimi nesouhlasím, protože Evropská unie dnes není schopná řešit základní problémy celého kontinentu, a to není jen problém migrační, to je problém monetární, to jsou problémy, které ohrožují samotnou civilizaci, tak to je pravda,“ ujasnil Topolánek. „Jsem odpůrce odchodu z Evropské unie, protože nemáme alternativu. Kdybychom ji měli, tak bychom to mohli zkusit,“ dodal a zazněl střízlivý potlesk. Při závislosti našeho exportu do Německa to je podle Topolánka nesmysl. „To ale neznamená, že se mi v EU líbí,“ dodal a ozvalo se ojedinělé písknutí, přičemž následovala zkomolenina Mirek za prezident. 

„Evropská unie je pro mě projekt, která pro nás znamená opětovné zakotvení do Evropy, ale to nutně neznamená, že se budeme bát pojmenovávat ty problémy, nebo je budeme nazývat pravými jmény vůbec,“ dodal.

„Jde o to, jak jsou ty věci pro nás výhodné. Já nejsem žádný eurohujer, nejsem ani euronegativista. Já jsem vždycky byl eurorealista,“ uvedl. „Já jsem vyřešil plynovou krizi mezi Ruskem a Ukrajinou. Byl jsem v Gaze a řešil jsem problémy v Gaze. Byl jsem na jednání G20. Nebojte se, že to nezvládnu. Je to něco, co jsem dělal dobře a měl jsem respekt,“ uvedl Topolánek. „Trochu jste mě uklidnil,“ sdělil Topolánkovi muž s úlevou. „Žádné rychlé pohyby,“ zažertoval na konto tazatele Topolánek.

Topolánek: Nemám rudou knížku a nejsem estébák

„Rozkoukal jste se? Kolik procent, myslíte, že byste v prvním kole volby mohl dostat?“ zněla otázka dalšího tazatele. „Provedli jsme první odhady toho, jak mě vidí veřejnost. Kampaň jsem dělal například na jižní Moravě. Já jsem se musel dostat ze situace, kdy jsem z politiky neodešel dobrovolně, a musel jsem se znovu z nuly dostat zpátky tak, jak to umím, do oboru, kde něco znamenám a kde to umím dobře,“ vysvětlil Topolánek. „To je určitá zkušenost být nahoře a nepodělat se z toho nebo být dole a znovu se zvednout nahoru, postarat se o rodinu. To je mi vlastní. To znamená, že já z toho strach nemám a potřebuju tolik, abych se dostal do druhého kola. Jestli to bude 20 procent, 25 procent nebo 18, to netuším. Těch kandidátů je hodně a já si jich vážím,“ vysvětlil.

Další dotaz byl již hodně na tělo. Pána z davu totiž zajímalo, co Topolánek říká na obvinění předsedy ANO Andreje Babiše, který jej dává do spojitosti s klientelistickými vazbami mezi politikou a byznysem let minulých. „Já nemám rudou knížku. Nenajdete na mě vázací spis STB a nejsem trestně stíhaný. Možná jsem užil pár hrubších výrazů, ale to, co jsem zmínil, na mě nenajdete,“ ujišťoval Topolánek své posluchače.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Kromě Topolánka se o Hrad v prezidentských volbách zkraje roku 2018 se současným prezidentem Milošem Zemanem utkají i textař a zakladatel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda AUTO Vratislav Kulhánek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, skladatel Petr Hannig a bývalý velvyslanec Pavel Fischer.

Kromě Národní třídy si dnes listopad 1989 připomínali lidé i na dalších místech v centru Prahy. Na Albertově se dopoledne sešli studenti. Na Václavském náměstí pak v odpoledních hodinách odstartoval Koncert pro budoucnost, na kterém kromě hudebníků vystoupila i řada osobností, chartistů či tehdejších pamětníků.

Ruská banda, čínská panda….

Na Albertově i na Národní třídě byly k vidění vlajky Evropské unie, České republiky a ojediněle i prapor Severoatlantické aliance (NATO). „Komunisté kradli děti,“ křičela do světa cedule ženy postávající na Národní třídě v pyžamu a s klapkami na očích. „Stát je dosud neodškodnil,“ pokračoval text. Vidět bylo i notoricky známého muže, jenž nemůže chybět na žádné české demonstraci s cedulí hlásající do světa, že jej o barák a pozemky připravil stát v podání exekutorů. „Zeman a jeho banda, ruský medvěd a čínská panda,“ hlásila zase cedule poblíž stánku, u kterého se představovali prezidentští kandidáti. Koncerty i vystoupení budou na Václavském náměstí a Národní třídě podle předpokladů trvat do pozdních večerních hodin.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …