Výroba měřicích a signalizačních technologií v Uherském Hradišti slaví 71 let

10.05.2023 9:05 | Komerční článek

Ve středu 10. května 2023 uplynulo 71 let ode dne, kdy byl v Uherském Hradišti slavnostně otevřen podnik Aeropal, n. p., Modřany, závod Uherské Hradiště, v Sokolovské ulici – nyní známý jako MESIT. Přes 280 zaměstnanců zahájilo pod vedením ředitele Jiřího Jarchovského výrobu palivoměrů, membránových, elektromagnetických a deprézských systémů a dalších výrobků. Spolu s výrobním závodem bylo na Moravu taktéž přemístěno učňovské středisko, ve kterém si MESIT od počátku vychovával vlastní zaměstnance.

Výroba měřicích a signalizačních technologií v Uherském Hradišti slaví 71 let
Foto: Archiv MESIT
Popisek: Podnik Aeropal, n. p., Modřany, závod Uherské Hradiště, v Sokolovské ulici – nyní známý jako MESIT před71 lety

Počátky MESITu však spadají ještě dál než do roku 1952. Koncem čtyřicátých let přišel tehdejší závod PAL Modřany s myšlenkou na přemístění výroby leteckých přístrojů a elektroniky z Prahy na Moravu, do více strategické oblasti. Při výběru umístění továrny se ukázalo být nejvýhodnější lokalitou město Uherské Hradiště. Od roku 1950 tedy v Sokolovské ulici začala výstavba areálu, ale souběžně s výstavbou fungovala i provizorní výroba v hostinci U Pučalíků v Mařaticích. Tam vznikly první výrobky, mimo jiné náramkové kompasy či motorampérmetry. Podnik rychle rostl, stavěly se výrobní haly, odborné laboratoře, zkušebny, a v roce 1955 už MESIT zaměstnával více než 850 lidí (z toho téměř 300 žen). V průběhu let se MESIT stal celosvětově uznávaným pojmem v oblasti letecké, vojenské i dopravní techniky. K loňskému 70. výročí byla vydána kniha MESIT 70, která mapuje počátky i rozvoj společnosti a je doplněna o unikátní obrazový materiál. V případě zájmu je kniha k zakoupení na webu.
 
V současnosti je MESIT členem české skupiny OMNIPOL, která pod sebou sdružuje firmy v českém letectví a zároveň působí jako jejich strategický partner a investor. MESIT je spolehlivým zaměstnavatelem, který kromě atraktivních pracovních příležitostí různého zaměření nabízí i zajímavé benefity a přátelské pracovní prostředí. Aktuálně nabízené pozice naleznete na stránkách zde, kde najdete i kontakty, na které můžete poslat svůj životopis. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…