Vyrobeno na Tchaj-wanu. „Napište: Made in China,“ žádá Apple. Návštěva z USA má následky

10.08.2022 19:00

Společnost Apple se chce vyhnout narušením v důsledku přísných čínských celních kontrol, a tak údajně požádala tchajwanské dodavatele, aby své výrobky označovali jako vyrobené v Číně. O tomto požadavku informoval britský deník The Guardian a další média. A není jediná, kdo se případných sporů s Čínou obává – analýza institutu ifo přinesla zprávu, že případné oddělení EU a Německa od Číny – v případě odvetných opatření – by Německo stálo téměř šestkrát více než brexit.

Vyrobeno na Tchaj-wanu. „Napište: Made in China,“ žádá Apple. Návštěva z USA má následky
Foto: Apple
Popisek: Logo firmy Apple

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Poté, co Tchaj-wan navštívila k nelibosti Číny předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, musejí některé společnosti řešit problémy. Například Apple údajně požádal tchajwanské dodavatele, aby své výrobky označovali jako vyrobené v Číně. Důvodem je podle listu The Guardian to, že se společnost chce vyhnout narušením v důsledku přísných čínských celních kontrol. Ty jsou právě důsledkem návštěvy Pelosiové. 

Výrobky určené pro pevninskou Čínu tak mají být nově označovány jako vyrobené v „čínské Tchaj-peji“ nebo „Tchaj-wanu, Čína“. Samotný Tchaj-wan však chce, aby zakázky byly označovány jinak – buď jako Tchaj-wan, nebo Čínská republika. 

Institut ifo zase přinesl analýzu scénářů, jak by dopadlo Německo, kdyby se Unie i ono samo oddělily od Číny. Obchodní válka by podle studie stála Německo téměř šestkrát více než brexit. „Namísto odvracení se od důležitých obchodních partnerů bez dobrého důvodu by společnosti měly navíc získávat vstupy z jiných zemí, aby snížily jednostrannou a kritickou závislost na určitých trzích a autoritářských režimech,“ říká Lisandra Flach, spoluautorka studie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…