Výročí 17. listopadu by se nemělo zneužívat k politickému boji, vzkázal Václav Klaus organizátorům jisté akce

17.11.2017 16:26

Na Národní třídě se od rána střídají politici, aby uctili památku sedmnáctého listopadu. S věnci a svíčkami dorazili k památníku zástupci většiny hlavních politických stran, ale také bývalý prezident Václav Klaus nebo herec Marek Daniel, který v roli Tondy Blaníka předvedl jeden ze svých satirických výstupů. Památku sametové revoluce přišel uctít například i kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

Výročí 17. listopadu by se nemělo zneužívat k politickému boji, vzkázal Václav Klaus organizátorům jisté akce
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Václav Klaus v pořadu Partie.

Jako první z politiků zapálil u památníku svíčku předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který dorazil po osmé hodině spolu s dalšími politiky hnutí. Babiš se u památníku dostal do roztržky s několika svými odpůrci.
 
Připomínku sedmnáctého listopadu si nenechal ujít ani bývalý prezident Václav Klaus. „Myslím, že by bylo neštěstím, kdyby se toto výročí stalo příležitostí s dnešním prezidentem z některé strany k souboji s dnešními vítězi voleb z druhé strany. Prosím vás, nechme si to jako oslavu unikátní chvíle, která nastala právě na tomto místě před osmadvaceti lety,“ prohlásil na Národní třídě Václav Klaus, který nejspíše svými slovy narážel na akci zvanou Koncert pro budoucnost 2017, který se dnes koná na Václavském náměstí a kde budou vystupovat řečníci jako Tomáš Sedláček, Daniel Kroupa, Šimon Pánek, ale i prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Jiří Drahoš či Pavel Fischer.
 
Nechyběl ani biskup Václav Malý, jenž patří k nejvýznamnějším osobnostem sametové revoluce roku 1989. Biskup připomněl, jak srdečná a vřelá atmosféra provázela masová setkání při protirežimních demonstracích. Vyzdvihl roli lidí mimo Prahu, kteří se podíleli na pádu režimu. „My jsme byli viditelnou tváří, ale pak tu byly stovky dalších, kteří šířili tu osvětu. A já jim chci velmi poděkovat, protože přisuzovat si zásluhu jen pro nás Pražáky by bylo nespravedlivé,“ ocenil původce tehdejších změn Václav Malý.
 
Zárověň si ale také Malý povzdechl nad růstem popularity extremistů a demagogů, kteří těží z šíření strachu a následných slibů, že nás ochrání. „Žijeme ve světě, který se spojuje a je to nová etapa lidských dějin. Lidé se přemísťují a cestují, na to si musíme zvyknout. Dnes již nemůže existovat nějaká jednolitá společnost,“ prohlásil biskup Malý.
 
Herman se ve svém proslovu pro změnu vyjádřil k tomu, že je velmi rád, že komunisté ztrácejí voličskou podporu. Účast komunistů v parlamentu prý považuje za hanbu české společnosti jednadvacátého století. 
 
Pokud by došlo k ustavení vlády s účastí nebo podporou komunistů, bylo by to pro ministra kultury Daniela Hermana podle jeho slov veliké zklamání a odklon od ideálů roku 1989. „Nesmíme k tomu mlčet. Komunisté jsou nedemokratickou silou, mají na svém štítu obrovské zlo, režim, který mučí a vraždí své odpůrce, nemá v demokratické společnosti žádné místo,“ nabádal Herman. 
 
Méně přívětivého přijetí se na Národní třídě dočkal Tomio Okamura. Část přítomných ho uvítala pískotem. Nesouhlasné projevy mířené na jeho adresu komentoval s tím, že projevy nesouhlasu jsou v pořádku. „Nás volilo více než půl milionu lidí, zbytek nás nevolil. Velice si vážím toho, že můžeme svobodně projevovat názory. Jen je důležité, aby to byl takový projev názoru, abychom respektovali i názory jiných lidí,“ vzkázal protestujícím Okamura.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…