Výročí, které se moc nepřipomíná. Před 25 lety se rozpadlo Československo

31.12.2017 15:23

Dnes v noci uplyne 25 let od okamžiku, kdy zaniklo Československo a na mapě světa se objevily dva nové státy – Česká republika a Slovenská republika. Server iDnes.cz se ohlíží za dny, během nichž skomíral společný stát Čechů a Slováků, který přežil druhou světovou válku a dožil se víc než sedmdesáti let.

Výročí, které se moc nepřipomíná. Před 25 lety se rozpadlo Československo
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

V roce 1989 získalo Československo jako celek svobodu. Ukázalo se však, že svoboda nechala vyniknout problémům, které mezi Čechy a Slováky doutnaly po mnoho let. Po volbách v roce 1992 začalo být zřejmé, že se společný stát nepodaří udržet. Začalo se vyjednávat o dělení armády, ambasád a dalších věcí, které jsme měli se Slováky po desítky let společné.

„Ta jednání byla tvrdá a nemilosrdná, a když už se nám v jednu chvíli zdálo, že se na velkém plénu nedohodneme, tak se šlo, aby hlavy trochu vychladly, na chvíli si sednout v menším kolektivu,“ vzpomínal Klaus na jednání před časem při debatě v Národním muzeu.

Celý článek naleznete zde

„Jednali jsme tváří v tvář, ale za zády jsem cítil pět a půl milionu Slováků, Václav Klaus zase deset milionů Čechů,“ vzpomněl na dobu před pětadvaceti lety Mečiar.

Jednání o rozdělení republiky probíhala mimo jiné i v brněnské vile Tugendhat, kde spolu oba zmínění politici jednali v zahradě. Novináři k nim nesměli, ale i tak se jim podařilo udělat několik fotografií z jednání Klause a Mečiara, které se staly symbolem konce Československa. Oba politici jsou ovšem dodnes přesvědčení, že rozpad státu oběma nástupnickým státům prospěl. Ve prospěch tvrzení obou pánů hovoří fakt, že se oběma zemím ekonomicky daří a mají tak dobré vztahy, že se jimi nemohou chlubit snad žádné jiné státy v Evropě. Rozdělení státu proběhlo v klidu.

Politici se shodli také na tom, že nemělo smysl vypisovat referendum o rozdělení Československa. Že si Slováci přejí rozdělení státu, ukázal výsledek voleb z roku 1992. Kdyby naši bratři na východě stáli o společný stát, volili by takové politiky, kteří slibovali jeho zachování. „Nedovedu si představit otázku, která by zazněla v referendu v Čechách,“ řekl Klaus.   

Jak jde čas, vznik České republiky a Slovenské republiky stále zůstává tak trochu neviditelným výročím. Politici 1. ledna nepronášejí významnější projevy, prezident nepředává státní vyznamenání a prezident Miloš Zeman dokonce už ani nepromlouvá k občanům, jak to činili jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klasu. Prezident Zeman dává přednost tomu, že k lidem promlouvá 26. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…