Výročí upálení: Pravda vyděsí? S Husem to bylo jinak

06.07.2020 14:37

Před 605 lety, 6. 7. 1415, byl v německé Kostnici upálen Mistr Jan Hus, významný český kazatel, náboženský reformátor a myslitel. Na svých facebookových profilech na něj vzpomínají komentátor Petr Fischer, exposlanec Bohuslav Chalupa a poslanec ANO Milan Feranec. Komentátor Martin Schmarcz pak přinesl komentář na serveru Info.cz.

Výročí upálení: Pravda vyděsí? S Husem to bylo jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Freska Jana Husa Betlémské kapli

„Husitskou dobu máme tendenci posuzovat podle toho, co o ní napsal Jirásek nebo natočil Vávra. O koncilu tak víme, že tam byl Jan Hus obviněn z kacířství a následně upálen. Méně se však ví, že koncil byl svolán na tlak Zikmunda Lucemburského a jeho cílem bylo hlavně řešit papežské schizma (existence tří papežů, kdy každý z nich tvrdil, že je jediný pravý). Po čtyřech letech jednání koncilu se to povedlo a tři papežové abdikovali/byli sesazení a byl zvolen papež nový,“ popsal svůj pohled poslanec Feranec. Proč podle něj Zikmund tak tlačil? „Jako císař Svaté říše římské chtěl sjednotit křesťanské země k boji proti Osmanské říši. Nebojím se napsat, že Zikmund byl pravý syn svého otce, Karla IV.,“ uvedl.

Komentátor Petr Fischer si pak všiml obdobného obrázku, jaký koloval při nedávném výročí úmrtí Milady Horákové, kdy k portrétu byl přidán text „Zavražděna komunisty“. U Mistra Jana Husa je nyní text „Zavražděn katolíky“. 

„Inspirace kampaní MH se šíří netem... A bylo to prý ráno, takže už hoří, píše se. Dějiny ‚moderní‘ marketingově-zážitkovou cestou,“ napsal a přinesl také citát Jana Husa.  „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí...“

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí
„Upálení Mistra Jana Husa 6. července 1415 je pro mě jako evangelíka pietní vzpomínkou na velkého reformátora církve. Coby Čechovi mi připomíná naše významné místo v historii Evropy. Co však opravdu nesnáším, je zneužívání jeho mučednické smrti k vyvolávání antiklerikálních a protievropských nálad. Obvykle tak činí ateisté s mizivým vztahem k protestantismu i našim dějinám,“ začal svůj komentář Martin Schmarcz. 

Podle jeho slov Jan Hus nepadl za oběť zkaženosti papeženců ani proradnosti císaře Zikmunda Lucemburského. „Navzdory zažitým mýtům šířeným už od dob národního obrození se český reformátor nedostal do sporu s Kostnickým koncilem kvůli odpustkům a boji s amorálností duchovních. Tyto body byly v souladu s jeho postoji vyřešeny ještě před jeho příjezdem. Problém byl s jeho přihlášením se k Viklefovu popírání církevního učení o transsubstancianci, tedy eucharistické proměně vína a chleba v Kristovu krev a tělo,“ míní Schmarcz.

Vzpomíná pak i na husitské řádění, které je podle jeho slov temnou kapitolou našich dějin. „My jsme z něj však učinili jejich vrchol, a tím jeho negativní působení násobíme a prodlužujeme. Kdo chce dnes zvrátit náš návrat do Evropy, s velkou pravděpodobností zneužije husitskou symboliku. Husem se argumentovalo také u církevních restitucí. Nenávist národovců nemíří ‚jen‘ na bratry katolíky, ale absurdně i na mou kališnickou Českobratrskou církev evangelickou, neboť vznikla odštěpením od německých luteránů,“ dodal.

Pro něj samotného je Mistr Jan Hus jedním z otců protestantismu (ačkoli sám byl věrný katolík), reformátorem, který se spolu s dalšími zasloužil o jiné, individuálnější vnímání víry, jež je Schmarczovi bližší. „Je pro mě rovněž velkou postavou evropských duchovních dějin: spolu se sv. Vojtěchem či Janem Ámosem Komenským nás Hus umisťuje na přední místo v západní kultuře. Jsem následovníkem Jana Husa, v žádném případě však nejsem husitou. A štvou mě nevěřící, kteří jeho jménem šíří nenávist a nacionalismus. Tím ho zabíjejí podruhé,“ uzavřel.

Citát Mistra Jana Husa pak na svém facebookovém profilu sdílel také exposlanec Bohuslav Chalupa. „Kdyby celý svět mi říkal něco, co se vzpírá mému rozumu, nemohl bych takovou věc tvrdit bez odporu svědomí,“ pronesl Hus. 

„Příhodné právě dnes – státní svátek připomínající upálení Mistra Jana HUSA... k smrti upálením byl odsouzen náboženskou a světskou mocí za nadšené pomoci udavačů a cenzorů v jejich službách – byl upálen v zájmu vykládačů jim vyhovujích pořádků a tomu přizpůsobených ‚pravd‘/lží. Jména těch, kteří Mistra soudili a odsoudili, neznám, ale i po 600 letech si v Evropě všichni pamatují jméno JAN HUS a mnohé arogantní, namyšlené národy utiskující lid žijící v České kotlině si stejně tak pamatují, že se dlouhodobě nevyplatí dráždit jinak klidného, dřímajícího českého lva,“ popsal Chalupa.

„Diskuse k článku 17 a jasně definované u obsahu odstavci 1, 2 a 3 Ústavy České republiky, která stojí nad všemi dalšími platnými zákony, je v podstatě zbytečná. A ten občan, který se cítí býti poškozen ve svých právech tím, že jiný občan využil svého práva – má právo se obrátit na soud – nikoliv na cenzora či demagoga či ministerstvo pravdy... Stát má jedinou povinnost – zajistit platnost a vymahatelnost práva, tedy i platnost v úvodu zmíněného článku Ústavy ČR pro každého občana ČR – a to tvrdě a rychle – bez ohledu na politické, ideologické či jiné smýšlení aktuálního vedení státu,“ dodal.

Vyjádřil se také poslanec SPD Jiří Kobza, který se vyfotil u Husovy sochy na Staroměstském náměstí: „Dnes jsem se se členy pražské SPD zúčastnil malé piety u pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze. Přijde mi velmi důležité připomínat si jeho odkaz pravdy zejména nyní, kdy jsme svědky pokusů o přepisování historie. Husův odkaz bojovníka za pravdu je pro nás v SPD velice inspirující. Dnešní doba, která s hořkostí přepisuje husitské heslo Pravda zvítězí na Pravda vyděsí, obzvláště potřebuje připomínat slavné tradice českého národa a jeho slavných mužů i žen. Bez nich by totiž náš národ již nejspíš zanikl. Teď je to na nás, abychom naše tradice nesli dál a učili je naše děti a vnuky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…