Vyrovnaný rozpočet budeme mít, ale postupnými kroky, vysvětloval Babišův poslanec. Ódéesák to moc nechápal

12.09.2016 22:51

O tvorbě státního rozpočtu debatovali v pondělních Událostech, komentářích místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný (ANO) a Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Vyrovnaný rozpočet budeme mít, ale postupnými kroky, vysvětloval Babišův poslanec. Ódéesák to moc nechápal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Volný

Skopeček na otázku, zda jej nepřekvapují dodatečné požadavky jednotlivých ministrů na rozpočet, uvedl, že takto se rozpočet nesestavuje. Poukázal na to, že dříve vždy na vládě fungovala porada ekonomických ministrů. Rozpočet má podle Skopečka vznikat s ohledem na ekonomickou logiku vzhledem k realitě.

K vyrovnanému rozpočtu postupně

To, že je připravován rozpočet s plánovaným schodkem 60 miliard, označil za nonsens v době ekonomického růstu.

Volný oponoval: „Říkali jsme, že k vyrovnanému rozpočtu půjdeme postupnými kroky. Tento rok je významně pozitivní ve výběru daní, nikde není psáno, že příští rok stejně jako letošní může skončit lépe,“ upozornil a připomněl, že hnutí ANO loni v koalici velmi bojovalo za to, aby se schodek udržel na 60 miliardách.

Moderátor se pak zeptal, proč, když je nyní rozpočet v přebytku 80 miliard, je vlastně plánován schodek rozpočtu na příští rok 60 miliard.

Volný uvedl, že uvedený přebytek není definitivní, nakonec prý skončí rozpočet lehkým deficitem.

Skopeček ale tvrdil, že je možné sestavit rozpočet mnohem lepší. Nyní vzniká tak, že se podcení příjmy. „Záměrně to bylo podseknuto, aby se Babiš mohl chlubit, jaký je dobrý hospodář. Tato vláda nesestavuje dobré rozpočty,“ podotkl.

Vláda by měla více investovat do silnic

Volný upozornil, že ví, jak obtížně hledalo ministerstvo financí vícevýběry na daních a rezervy, aby se mohlo rozdat více peněz. „Pokud ministerstvo vidí na ty prostředky, proč je neuplatnit, musejí se napravit křivdy, které se napáchaly v minulých letech,“ podotkl.

Skopeček také kritizoval to, že se plánuje přijmout sedm tisíc nových státních zaměstnanců. „Vláda nevyužívá dobré počasí k tomu, aby se strukturou rozpočtu něco dělala, aby více investovala do silnic,“ uvedl. Volný oponoval s tím, že v loňském roce se u nás proinvestovalo 176 miliard korun. Skopeček oponoval s tím, že letos jsou investice o 30 miliard nižší.

Volný odmítl, že by oněch sedm tisíc nových státních zaměstnanců byli jen úředníci. Jsou to prý hlavně učitelé, vojáci a policisté. „Úředníků je v tom minimálně. Obrana je potřeba, školství bylo poddimenzováno,“ hájil Volný tento krok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…