Vyšetřování údajného únosu Babišova syna prověřuje GIBS, tvrdí zdroj Seznamu

27.11.2018 19:20

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá tím, jak a proč kriminalisté v Praze 1 odložili oznámení syna premiéra Andreje Babiše (ANO), že je nedobrovolně na Krymu. Napsal to dnes server Seznam Zprávy. Policisté oznámení Babiše mladšího odložili, aniž s ním mluvili. Babišův syn v reportáži Seznamu Zprávy uvedl, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž oba čelí obvinění z dotačního podvodu.

Vyšetřování údajného únosu Babišova syna prověřuje GIBS, tvrdí zdroj Seznamu
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Na GIBS se kvůli prověření postupu kriminalistů obrátili žalobci Městského státního zastupitelství v Praze. „Je namístě prověřit postup příslušníků policejního orgánu všemi zákonem předpokládanými nástroji, tak aby bylo zcela objektivně zjištěno, že jejich jednání nenaplňuje znaky trestného činu,“ uvedl pro Seznam mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Pokus o vyslovení nedůvěry vládě, který ve Sněmovně kvůli informacím z reportáže vyvolala opozice, menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD ustál.

Prověřování údajného únosu Babišova syna na Krym, o kterém dostala česká policie informaci na přelomu loňského a letošního roku, kriminalisté ukončili s tím, že se žádný trestný čin nestal. Podle úředního záznamu se spokojili se zaslanou fotografií Babiše juniora a aktuálního vydání novin, napsal už dřív server iROZHLAS.cz. Policie tvrdí, že v případu dělala více, co konkrétně, ale nepřiblížila.

Po zveřejnění reportáže Seznamu Zprávy začala policie údajný únos Babiše mladšího znovu vyšetřovat pro podezření z trestného činu zavlečení. V pondělí k tomuto případu na policii vypovídal premiér Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…