Vyskočíte jak čertík z krabičky, smál se Pirát. A Majerová vyčetla úplně vše

10.08.2021 14:40

Poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík a poslankyně a předsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková – ti byli hosty CNN Prima News, kde se mimo jiné hovořilo o postu šéfa BIS. Ale také o pirátské kampani. „Nedá se kvůli vám ve Sněmovně dýchat,“ rozčílila se Majerová Zahradníková.

Vyskočíte jak čertík z krabičky, smál se Pirát. A Majerová vyčetla úplně vše
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková, lídryně Trikolóry

Úvodní téma bylo o tom, kdo by měl rozhodnout o vedení BIS, kdy současnému řediteli BIS Michalu Koudelkovi končí tento měsíc mandát. „Naše pozice je poměrně jednoduchá. My máme za to, že pan Koudelka je odborník na svém místě a není důvod to jeho jmenování odkládat. Takže v případě, že by to byl pan Koudelka, tak si myslíme, že máme dobrého kandidáta na ředitele BIS a není skutečně důvod čekat po volbách. Tady ale zřejmě probíhá obchod mezi panem premiérem Babišem a panem prezidentem Zemanem, který z nějakého důvodu pana Koudelku nemá rád, a tak vlastně se rozhodne ve volbách, podle toho, jaká vláda bude. Tak buď pan Koudelka v té funkci zůstane, nebo bude nějaká prozemanovská vláda, která ho odvolá," domnívá se Ferjenčík.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

K vedení BIS se rozhovořila i poslankyně Trikolóry Majerová Zahradníková. Na otázku, proč byl vedením BIS pověřen Michal Koudelka, Majerová Zahradníková odvětila, že nejlépe by odpověděl ať už premiér Babiš nebo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Osobně odmítám spekulace. Je naprosto nešťastné, když děláme politikum z věcí, které vůbec v předvolební kampani nemají co dělat, protože tajné služby se jmenují tajné od toho, že by měly být tajné. A jestli my tady budeme v médiích, jak už se dlouhodobě propírá, dávat rozhovory s čelními představiteli, ať už je to šéf BIS pan Koudelka, nebo kdokoliv jiný, za mě má být předsedou BIS vždy ten, kdo má nejvyšší odbornost, je to naše kontrarozvědka, to, kdo bude jmenován, rozhoduje vláda, je to v její kompetenci a já odmítám tuto kauzu vůbec v rámci předvolební doby a předvolební kampaně zatahovat do politiky jako takové,“ podotkla. 

„Nebýt zásahu pana prezidenta, tak byl pan Koudelka normálně jmenován už nyní. Ale zjevně pan prezident, který ho odmítá povýšit, který ho dlouhodobě kritizuje, tak chce jeho hlavu. A tak udělali nějaký kompromis, kdy pan Babiš si samozřejmě uvědomil, že by to bylo teď před volbami kontroverzní odvolat odborníka, který má velkou podporu, a tak si počká po volbách, jestli bude mít politickou sílu na to ho odvolat po volbách,“ domnívá se však Ferjenčík.

Řeč pak byla i o tom, zda je ve Sněmovně fašismus, jak tvrdí pirátský poslanec Ondřej Profant. „Ne, v žádném případě tam není. Naprosto se distancuji od čehokoliv, co řekl poslanec Profant. To, co prohlašuje, je odsouzeníhodné a jenom to poukazuje na to, že jestli tady nějaký rasismus je, a to je ten duhový, ten váš, neobolševický, tak ho předvádíte právě vy. A jestli se ve Sněmovně poslední čtyři roky nedá dýchat, tak je to díky vám a díky tomu, jak chcete omezovat svobody našich lidí,“ domnívá se Majerová Zahradníková. Tak reagovala na Profantovo vyjádření, jenž na předvolební debatě o manželství pro všechny v rámci festivalu Prague Pride řekl, že Poslanecká sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu.

„To je samozřejmě nesmysl,“ zareagoval Ferjenčík na slova poslankyně. „My jsme dávali velké množství návrhů ve směru k větší svobodě, dávali jsme ústavní stížnost proti plošnému sledování lidí, stejně tak jsme dávali celou řadu návrhů, které svobodu rozšiřují, a jedno z nich je manželství pro všechny, aby se mohl ženit každý, nejenom část obyvatel,“ poznamenal Ferjenčík. S tím však Majerová Zahradníková nesouhlasí. 

„Piráti například podporují istanbulskou úmluvu, která je naprosto diskriminační vůči lidem, která řeší genderové otázky, které jsou pouze sociálním konstruktem, manželství určitě není pro všechny, to není o svobodě, to je o tom, že pokud vy říkáte, že manželství má být pro všechny, tak potom co dalšího. Invalidní důchod by měl být pro všechny? Elektromobily pro všechny? Víte, vy si vybíráte to slovo pro všechny jen tam, kde se vám to hodí, ale způsob politiky, kterou děláte, ať už vůči mladým lidem, kdy mluvíte o svobodě slova, ale chcete zavést digitální daň, která sice zdaní velké nadnárodní kolosy, ale mladí lidé, kteří mají své youtubové kanály, ti to odnesou,“ rozčílila se Zahradníková, jež uvedla, že ve chvíli, kdy se Piráti dostanou do vlády, máme tu zpátky totalitu 80. let. A to následně okomentoval Ferjenčík, že je patrné, že se straně daří kampaň – poslankyně při slovu Piráti podle jeho slov vždy vyskočí jak čertík z krabičky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…