Výsledek voleb Jaromíra Soukupa. Budete koukat

10.01.2023 7:31

Moderátor Jaromír Soukup začal předpovídat výsledek voleb. Podle něho je vyhraje Babiš. A Jaroslav Bašta získá 13 %. „To, že Petr Fiala se rozhodl nekandidovat, změní českou politiku na příštích 8 let,“ prohlašuje Soukup. Jenže na začátku prosince tvrdil něco docela jiného. Totiž že volby vůbec nebudou, protože šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský zasáhne. Právě aby zabránil zvolení Babiše.

Výsledek voleb Jaromíra Soukupa. Budete koukat
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup

Tento týden již žádné průzkumy volebních výsledků vycházet nesmí. Ovšem to neznamená, že se o výsledcích hojně nespekuluje, zvláště když dvě velké události posledních dní, odstoupení Josefa Středuly a zrušení trestního stíhání Andreje Babiše (byť nepravomocné), v žádném průzkumu nefigurovaly.

Svůj odhad zveřejnil i moderátor a majitel televize Barrandov Jaromír Soukup. Ten odhaduje, že Babiš volby pravděpodobně vyhraje. „Říkám to od podzimu 2022. Bašta překvapí a sáhne si na 13 procent. Co se bude dít poté, se začne řešit v sobotu večer 14. ledna. To, že Petr Fiala se rozhodl nekandidovat, změní českou politiku na příštích 8 let,“ prohlásil Soukup a dodal, že se nad jeho predikcí mohou lidé klidně rozčilovat.

Miroslav Kalousek, který od konce svého angžmá v politice poskytuje Soukupovi rozhovory, se nechal slyšet, že to se nestane a nesmí stát.

Soukupova slova komentoval také Roman Šmucler, šéf stomatologické komory. „Jestli bude mít Bašta 13 % nevím, ale profesor Fiala vzdal prezidentství a ODS kvůli tomu může mít, zbytečně, problém. ODS mohla mít prezidenta a k tomu premiéra a oba z Brna,“ odhadl.

Pokud něco takového Soukup tvrdí od podzimu, netvrdí to na sociálních sítích. Na podzim měl například nápad, že by prezident neměl sídlit na Pražském hradě a ptal se čtyř kandidátů, ale Andreje Babiše nikoliv. „Možná se to ještě změní, ale v prvním kole prezidentské volby asi nepůjdu volit. A ve druhém kole budu vybírat menší zlo,“ uvedl dále Soukup. O týden později dodal: „Jen aby třeba lidi ve druhém kole nepovažovali za menší zlo Babiše.“

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Zato na začátku prosince Soukup tvrdil, že volby v lednu vůbec nebudou. Opíral se o vyřazení Karla Janečka, Tomáše Březiny a Karla Diviše. „Volby jsou spravedlivý právní akt. Pokud dojde k vyřazení některých kandidátů sporným způsobem, pak volby jednoduše přestávají být regulérní,“ tvrdil. „To, co Ministerstvo vnitra udělalo s podpisy občanů, je příšerné. Janečkův argument, že není normální, aby mu neuznali jeho vlastní podpis, je naprosto pravdivý - a to říkám s tím, že Karla Janečka neznám a nevolil bych ho,“ řekl dále.

A pak se teprve vrhnul na divoké teorie. „Mám pocit, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský celé dění kolem prezidentské volby pečlivě sleduje. Úplně nečekaně Rychetský řekl, že nechce, aby Ústavní soud byl pobočkou Agrofertu. To je šokující vyjádření, které ale má svou logiku v jeho osobnosti. Rychetský není soudce, který nevnímá, kdo je u vesla. Je celá řada soudců, kterým je to úplně jedno a budou rozhodovat podle litery zákona. Ale Pavel Rychetský je dlouhodobě přesvědčen, že Ústavní soud je instituce, která se má spolupodílet na atmosféře a demokracii ve státě.“

„A nyní Pavel Rychetský jako předseda Ústavního soudu a přiznejme si, trochu aktivistický předseda Ústavního soudu, vidí, že nejvyšším ústavním činitelem se pravděpodobně stane Andrej Babiš. A veřejně řekne, že nechce, aby Ústavní soud byl pobočkou Agrofertu. Co s tím může udělat? Odstoupit ze své funkce, odejít do důchodu? Může ale zabránit tomu, aby se Babiš stal prezidentem. A jak? Tím, že volby nebudou. Rychetský musí uplatnit svůj vliv, dokud ho má. Pokud chce tento vliv uplatnit na rozhodování o platnosti nebo neplatnosti voleb, musí to udělat v těchto dnech. Ještě nikdy se totiž nestalo, že soud zpětně prohlásil volby za neplatné. Ale stalo se, že byly zrušené. Stalo se to a můj tip je, že se to stane znovu,“ odhadl tehdy Soukup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…