Výsledky voleb platí, soud zamítl všechny stížnosti

13.11.2012 16:05

Výsledky letošních senátních voleb se už měnit nebudou. Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl ani posledním dvěma stížnostem. Celkem jich po volbách dostal pět, dvě zamítl a tři odmítl. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Výsledky voleb platí, soud zamítl všechny stížnosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Speciální volební senát dnes řešil zejména stížnost hnutí Pražané za svá práva. Hnutí žádalo, aby soud zrušil hlasování v Praze 2, kde lidé zvolili senátorem Libora Michálka (za Piráty). Argumenty stížnosti směřovaly proti celkové koncepci volebního systému a proti tomu, že klíče od volebních místností v pražském obvodu prý měli nejen předsedové komisí, ale i školníci a další správci budov.

NSS dnes odmítl také další podání, které se týkalo obvodu číslo 77 s centrem ve Vsetíně. Stížnost byla nejasná a soudci jejího autora marně vyzývali k odstranění vad. Minulý týden se soud postupně vypořádal se třemi stížnostmi. Soudci například zjistili chyby při sčítání výsledků senátních voleb v jednom z okrsků na Šumpersku, ale přesto nenařídili opakování voleb. Chyba totiž neovlivnila celkové výsledky voleb v obvodu.

Další neúspěšná stížnost zpochybnila hlasování na Benešovsku. Podal ji volič z obce Sázava, v níž se letos nevolilo. Z benešovského volebního obvodu se Sázava přesunula do obvodu číslo 40 s centrem v Kutné Hoře, kde budou senátora vybírat až v roce 2016. Podle NSS ale změna hranic obvodu sleduje legitimní cíl a nepředstavuje porušení práv. Jedna stížnost směřovala proti okolnostem krajských voleb v Královéhradeckém kraji. Nejvyšší správní soud ji musel odmítnout, krajskými volbami se totiž zabývají jednotlivé krajské soudy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…