Vysočina žádá armádu o delší výpomoc v nemocnicích a Mitrově

27.11.2020 7:30

Kraj Vysočina požádá armádu o prodloužení výpomoci vojáků v pelhřimovské a třebíčské nemocnici a domově pro seniory Mitrov do 8. prosince. Po zasedání krajského krizového štábu to ČTK řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Vysočina žádá armádu o delší výpomoc v nemocnicích a Mitrově
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

V domově Mitrov je podle hejtmana pořád hodně nakažených klientů a personálu, v třebíčské nemocnici jsou obsazená všechna lůžka s plicní ventilací.

Počty nakažených neklesají tak, jak se před nedávnem předpokládalo. „Není to úplně optimální, ukazuje to i systém PES v našem kraji,“ řekl Schrek. V rizikovém skóre protiepidemického systému (PES) má Vysočina k dnešku 75 bodů, druhý nejvyšší počet po Karlovarském kraji. V systému zůstává Česko na čtvrtém z pěti stupňů, jimiž se řídí opatření proti nákaze. Index rizika pro celou ČR je na 57 bodech.

Ve dvou krajských nemocnicích Vysočiny a v domově Mitrov pomáhá přes 40 vojáků se zajišťováním péče od 18. listopadu, původně měli zůstat nejvýše dva týdny. V Mitrově je ale podle kraje k dnešku na covid-19 pozitivních 54 klientů. Nakažených je i 30 zaměstnanců domova, asi třetina personálu.

Obsazenost standardních nemocničních lůžek pro covid pacienty se v kraji pohybuje okolo 50 procent. Ze zaměstnanců nemocnic je 208 pozitivních na covid-19 a 39 v karanténě. Od pondělí plánují nemocnice podle zprávy kraje částečně obnovit operativu, začnou provádět zákroky, které nevyžadují delší hospitalizaci pacienta.

Krajské nemocnice podle hejtmana stíhají zajišťovat péči. „Ale pořád tam hraje svou roli jednak pomoc armády a jednak také pomoc studentů,“ řekl. S uvolňováním výuky se ozývají někteří rodiče žáků v maturitních ročnících, že by chtěli, aby se jejich potomci vrátili do škol. „Rozumíme tomu. Na druhou stranu situace v těch zařízeních a nemocnicích pořád není natolik uspokojivá, s ohledem na nemocnost zaměstnanců, abychom je pustili hned,“ řekl Schrek.

Nakažení jsou i ve věznicích na Vysočině. Věznice v Rapoticích podle informací z krizového štábu hlásí 26 vězňů pozitivních na covid-19 a světelská věznice dvě nakažené vězenkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…