Vysoká inflace přetrvá. Varování. Ať zasáhne ČNB

10.09.2023 12:12

Zvýšená inflace může trvat déle, než říkají prognózy, upozorňuje ekonom Petr Sklenář z bankovní společnosti J&T. Předpokládá to proto, že v české ekonomice roste nezvykle rychle množství peněz, uvedl pro iDnes.cz. Zasáhnout by podle něj měla ČNB.

Vysoká inflace přetrvá. Varování. Ať zasáhne ČNB
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Aktuální data České národní banky ukazují, že vzrostl peněžní agregát M2, který zahrnuje mince, bankovky a vklady na účtech, meziročně o 9 %. Do peněžního agregátu M2 Česká národní banka zahrnuje vše, co spadá do M1, a tedy oběživo a rychle dostupné zůstatky na účtech u bankovních domů. Oproti M1 jde navíc i o všechny termínované vklady se splatností do dvou let, přibližuje ekonom Petr Sklenář.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
„Jasnou příčinou je uvolněná hospodářská politika. Tvorba nových úvěrů v bankovním sektoru a emise nových státních dluhopisů jsou zdrojem nárůstu peněžní zásoby v České republice. Měnová politika ČNB je nedostatečně restriktivní vzhledem k tomu, jak uvolněná je rozpočtová politika vlády, která hospodaří s příliš hlubokými schodky rozpočtů,“ upozorňuje Sklenář.

Při stagnující ekonomice není podle jeho slov takový nárůst peněžní zásoby slučitelný s očekáváním dlouhodobě nízké inflace kolem 2 %, uvedl ekonom pro server iDNES.cz. Pro dosažení trvale nižší inflace by podle Sklenáře měla být měnová politika České národní banky ještě přísnější. Centrální banka ponechává úrokové sazby na sedmi procentech už několik měsíců.

„Všechny vzaté úvěry v červenci meziročně vzrostly o 5 %. Jelikož vláda přistupuje k rozpočtové politice expanzivně, měla by ČNB pro splnění svého 2% cíle meziročního růstu spotřebitelské inflace být připravená ještě šlápnout na brzdu. Buď zvýšit úrokové sazby, případně je držet zvýšené v příštím roce, nebo víc zatlačit na posílení kurzu koruny,“ dodává Sklenář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…