Vystrčí Babiš...? Šíří se vážné zvěsti o tom, co se dnes stane u Zemana. Je to prý jinak, než se zdá

10.04.2018 11:08

Šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková se zamyslela nad tím, že premiér v demisi Andrej Babiš se rozhodně svého postu nehodlá vzdát, jestli nebude muset. Slonková s Babišem má podle svých slov dlouhodobě vztahy na bodu nula.

Vystrčí Babiš...? Šíří se vážné zvěsti o tom, co se dnes stane u Zemana. Je to prý jinak, než se zdá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Úvodem svého textu Slonková píše, že sice Babiš v Lidových novinách uvedl, že přenechá klidně premiérský post Richardu Brabcovi, fakticky však nic takového udělat nehodlá. „Zatím. V tuto chvíli je to jen testovací balónek před dnešní schůzkou s prezidentem. Premiér v demisi nyní trpí informační nouzí. Neví přesně, jak se prezident zachová. Ve hře je totiž i varianta, že Babiše premiérem nejmenuje a druhý pokus svěří někomu, kdo mu sestaví prezidentskou vládu,“ zmínila Slonková. Následně však dodala, že Babiš se podle svých spolupracovníků nic takového udělat nechystá. 

Původní text ZDE

„Máme protichůdné informace, jedny naznačují, že Miloš Zeman začne šéfovi škodit a druhý pokus dá někomu sobě blízkému. Naopak jiné informace potvrzují, že s ním prezident dál počítá. Každopádně čekáme na úterní schůzku šéfa s prezidentem, kde se to vyjasní,“ podotkl v článku Babišův spolupracovník ze Sněmovny. 

Následně ještě dodal, že kdyby hrozilo, že si prezident chystá nějakou úřednickou vládu, tak by Babiš začal reálně uvažovat o tom, že by místo sebe vystrčil Brabce, nebo někoho jiného, kdo by nebyl překážkou pro sestavení vlády s důvěrou.

Krach jednání s ČSSD se sice zdá být jen kouřovou clonou, ale i přesto vzniká řada teorií o tom, jaké další kroky premiéra Babiše čekají. Nabízí se hned několik ústupků stejně jako možnost předčasných voleb. ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily všechny poslance klubu ANO, aby se zeptaly, jaké šance dávají možným koaličním řešením. Zajímala nás zejména případná podpora Okamurovy SPD.

Andrej Babiš má za to, že si před sociálními demokraty stáhl kalhoty ze tří čtvrtin, ale oni chtěli, aby se vysvlékl úplně. A takhle se prý kompromis při jednáních o vládě nedělá. Babiše evidentně rozzlobilo, jak ČSSD k jednáním přistupovala.

Trestně stíhaný premiér v demisi dal najevo, že se skloní před vůlí prezidenta Miloše Zemana a přijme možnost, že pověří rozhovory o sestavení vlády někoho jiného. „Když prezident řekne, že pověří vyjednáváním o vládě někoho jiného z hnutí ANO, tak to budu akceptovat,“ řekl v rozhovoru pro LN. Jedním dechem také odmítl předčasné volby.

Anketa

Pokud Babiš nebude premiérem, kdo z ANO by měl od Zemana dostat pověření k sestavení vlády?

41%
hlasovalo: 5189 lidí

Prezident Zeman předčasné volby také odmítá a ve chvíli, kdy v Česku neexistuje vláda s důvěrou, má Zeman velký manévrovací prostor k politickým jednáním. Zatím jsme totiž stále ve fázi prvního ústavního pokusu o sestavení vlády z možných tří.

Poté, co ČSSD na oko ukončila jednání s hnutím ANO, byly nejhlasitěji skloňované dvě možnosti. První: předčasné volby. Druhá: dohoda s SPD. A vzhledem k tomu, jak řada politiků na Tomia Okamuru nahlíží, jsme se jednotlivých poslanců ANO zeptali, zdali na takovouto spolupráci kývnou. V tuto chvíli je nutné zdůraznit, že jednoznačný názor neřekl prakticky nikdo. Všichni čekají na úterní jednání klubu. Nejcennější informace tak pocházejí ze slov mimo záznam.

Nejprve ovšem oficiální postoje některých poslanců ANO. „Už od počátku, po volbách, jsem říkal, že jsem příznivcem středopravicové vlády hnutí ANO s ODS, která by i přes rekordní roztříštěnost sil v PS umožnila vládnout pouze dvěma politickým subjektům. To se ukázalo opakovaně jako nereálné řešení, bohužel. Na debatu o dalších variantách si počkám na úterní jednání poslaneckého klubu. Do té doby by bylo ode mne nefér něco veřejně komentovat a předjímat,“ sdělil redakci poslanec Patrik Nacher. „V současné době potřebuji znát názory kolegů, ale i vyjádření ostatních účastníků vyjednávání. Pak budu teprve schopen si udělat ucelený obrázek, jak bych postupoval,“ dodal Jiří Bláha.

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

„Nezlobte se, ale čekám na zítřejší jednání klubu, kde budeme současnou situaci diskutovat, své stanovisko si dovolím nechat pro kolegy na klubu,“ zmínila Barbora Kořanová. Obdobně se k věci postavil Stanislav Fridrich: „Vzniklou situaci budeme probírat na zítřejším klubu ANO. Do té doby se nechci k tématu vyjadřovat. Omlouvám se.“ Jasné slovo naopak řekl poslanec Pavel Růžička: „Nevadí mi případná podpora SPD. Předčasné volby nic nevyřeší při současném rozložení sil. Možná vyřeší maximálně to, že pan Kalousek nebude ve Sněmovně. A to je zatím málo.“

A nyní přicházejí na řadu neoficiální informace. Jsou si vcelku podobné. „Všechno trvá už moc dlouho, pan Babiš by neměl lpět na své pozici a uvolnit místo někomu jinému – ideálně Martinu Stropnickému či Richardu Brabcovi,“ uvedl jeden z poslanců hnutí. Podobně zněl i hlas jeho kolegy. „Andrej Babiš ven, Richard Brabec za něj, Okamuru zašlápnout, s ním si spolupráci na rozdíl od kolegy Faltýnka představit nedovedu,“ konstatoval.

Připomeňme, že kritické hlasy na adresu SPD a jejích údajných kmotrů v minulosti Andrej Babiš řekl mnohokrát, především před sněmovními volbami. Jaroslav Faltýnek prakticky ani jednou.

Vzhledem k patové situaci je jasné, že Andrej Babiš bude muset zvážit své setrvání na pozici premiéra. Pokud by ve vládě neseděl, nabízí se možnost jednat téměř s kýmkoli. Právě ta skutečnost, že v čele vlády stojí trestně stíhaný premiér, je pro řadu koaličních partnerů nepřekonatelným problémem. ČSSD nevyjímaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…