Vystrčil dostal dopis od umělců a profesorů. V USA by to neviděli rádi

02.09.2020 16:21

Na Tchaj-wan byl z České republiky odeslán dopis, který musel předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi zavařit hlavu. Skupina významných intelektuálů, profesorů a umělců se na něj obrací v závažné věci, která má nadnárodní dosah. Jde o aktivistu a novináře Juliana Assangea. Dalo by se říct, že Assange není zrovna miláčkem Spojených států a jde mu nyní doslova o krk. Vyřeší to Miloš Vystrčil? Nebo nebude chtít rozzuřit USA?

Vystrčil dostal dopis od umělců a profesorů. V USA by to neviděli rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Australan Assange byl spoluzakladatelem kontroverzního serveru WikiLeaks. Od svého spuštění web publikoval různé citlivé a utajené materiály, zejména vlády USA. Týkaly se mimo jiné války v Afghánistánu, Iráku, bojových operací v Jemenu, nebo dokonce samotné CIA a její komunikace. V roce 2010 byl Assange časopisem The New York Times označen za nejvýznamnějšího světového novináře.

V roce 2010 byl však Assange umístěn na seznam hledaných osob Interpolu, protože měl být ve Švédsku stíhán pro údajné znásilnění, sexuální zneužití a nátlak. Assangeovi podporovatelé však tvrdí, že obvinění a stíhání je vykonstruovaný proces, za nímž stojí jisté politické síly, které ho chtějí zdiskreditovat.

Assange se poté uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně a požádal o politický azyl. Ten mu byl udělen a následně po několika letech izolace zase odebrán. Hned poté byl novinář zatčen britskou policií.

A teď se dostáváme k jádru dopisu. 7. září 2020 má britský soud rozhodnout o vydání Assangea do USA. Signatáři v dopise píší: „Řada světových osobností včetně mnoha uznávaných právníků vyjadřuje obavy, že v případě J. Assangea se jedná o politický proces a že mu ve Spojených státech může hrozit za jeho šíření pravdivých informací doživotní vězení, či dokonce trest smrti.“

Dále apelují na Vystrčila: „Oslovujeme vás jako člověka, který veřejně deklaruje, že obhajoba svobody slova, boj za lidská práva a respektování demokracie kdekoliv ve světě se pro něj staly životním posláním. S veškerou naléhavostí, která odpovídá závažnosti případu, se na Vás tedy obracíme s výzvou, abyste využil své autority, zachoval se podle svých zásad a intervenoval u svých britských politických protějšků.“

Signatáři se obávají nejen o život jednoho novináře, jde jim rovněž o důvěru lidí v systém a dodržování těch nejzákladnějších principů: „Pokud by byl Julian Assange do Spojených států vydán, neohrozilo by to jen jeho život, ale také důvěru mnoha lidí v čestnost politiků a v dodržování těch nejvyšších hodnot, k nimž se Vy osobně za všech okolností hlásíte.“

Podobný dopis opatřený podpisy stejných signatářů obdržel i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Jména podepsaných jsou na dopise to kuriózní a nutno říct, že mají svou váhu. Jsou mezi nimi například profesoři Oskar Krejčí či Jan Keller stejně jako spisovatelka Lenka Procházková nebo herec Ivan Vyskočil. Nechybí také novinář a nositel Medaile za zásluhy o stát Petr Žantovský nebo básník, kterého všichni známe ze školních čítanek, Jiří Žáček a mnoho dalších.

Jak na výzvu zareagují vrchní političtí představitelé, je prozatím hádankou. Jisté je, že proces se rychle blíží a Assange nemá mnoho času ani možností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…