Vystrčil má strach o Zemana. Napadl hradní kancelář a došlo i na zbavení pravomocí prezidenta

15.10.2021 18:45

Obavy ohledně zacházení s hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem v pátek vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Pan prezident není v dobrých rukou,“ obává se Vystrčil a ukazuje na prezidentovo okolí. Míní, že Zemanovo okolí nyní podniká některé kroky i proti vůli samotného prezidenta. Žádný kontakt s prezidentem nemá premiér Andrej Babiš (ANO) a Hrad nekomunikuje ani s předsedou Senátu Parlamentu ČR, Vystrčil se proto obrátí přímo na nemocnici.

Vystrčil má strach o Zemana. Napadl hradní kancelář a došlo i na zbavení pravomocí prezidenta
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí
Předseda Senátu Miloš Vystrčil vyjádřil na tiskové konferenci obavy, že prezident Miloš Zeman „není v dobrých rukou“. „Jsem přesvědčen, pokud mluvím o pracovnících Kanceláře prezidenta republiky, že pan prezident není v dobrých rukou. Nejsem si jistý, že všechny činěné kroky jsou s prezidentem konzultovány. Jak ho znám, jsem přesvědčen, že by některé věci neschválil a nesouhlasil s nimi,” zaznělo od předsedy horní komory.

S prezidentem nemá žádné spojení premiér Andrej Babiš (ANO), jenž novinářům ve čtvrtek řekl, že se Zemanem „nemá žádný kontakt“ a o stavu prezidenta neví ani předseda Senátu – okolí prezidenta totiž odmítá komunikovat.

Na pondělní dotaz, jaká je prognóza zdravotního stavu Miloše Zemana a zda je schopen zastávat svůj úřad, Hrad neodpověděl a Vystrčil se tak nyní uchýlil s žádostí o informace na Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN), kde se Zeman léčí. Dotaz položil Zemanovu lékaři a současně řediteli ÚVN Miroslavu Zavoralovi. Doufá, že nemocnice na rozdíl od kanceláře vedené kancléřem Vratislavem Mynářem odpoví.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Sám nyní uvedl, že prezident aktuálně nemusí postupovat žádné kroky až do první schůze nové Sněmovny a dodal, že článek 66 by byl aktivován případně jen po dobu nutnou k prezidentově zotavení v případě, že by své povinnosti nemohl plnit. „Do 8. listopadu není nutný krok prezidenta, aby fungovalo všechno normálně a standardně. Pokud jde o článek 66, tak nedochází k tomu, že by prezident přestával být prezidentem. Článek 66 není o odvolání prezidenta, ale jde o jeho ochranu. Když je nemocný, tak nemusí pracovat a má klid, aby se mohl léčit a vrátit se nazpátek,“ pronesl Vystrčil.

„Naším cílem je udělat všechno, aby měl pan prezident klid. Potřebujeme také vědět, zda je schopen přijmout demisi vlády. Musíme tuhle situaci řešit, ale nemůžeme ji řešit sami,“ vysvětlil.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však Vystrčilova slova odmítá. „Neskutečná faleš!“ ohradil se proti šéfovi Senátu s tím, že o „ochranu pana prezidenta“ nejde. „Jde jim jen o to pana prezidenta zbavit možnosti rozhodovat, jeho zdraví je vůbec nezajímá. A k tomu, aby pana prezidenta zcela izolovali, potřebují odstranit z jeho blízkosti každého, kdo je usvědčí ze lži,“ obořil se mluvčí prostřednictvím svého twitterového účtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…