Vystrčil na Tchaj-wanu: Milion chvilek bojuje za demokracii. Češi za komunistů nadávali u piva. Jen lidé jako Havel...

31.08.2020 10:07

Předseda Senátu Miloš Vystrčil promluvil přímo z Tchaj-wanu. Jeho slova přinesla Česká televize. Zdůraznil, že demokratické země se musí podporovat a to i když čelí mocným nedemokratickým sousedům. Musí však o svou demokracii pečovat i doma. Vystrčil proto v této souvislosti ocenil současné aktivity spolku Milion chvilek pro demokracii. Připomněl odkaz Václava Havla. A nakonec se mu popletly papíry s poznámkami.

Vystrčil na Tchaj-wanu: Milion chvilek bojuje za demokracii. Češi za komunistů nadávali u piva. Jen lidé jako Havel...
Foto: reprofoto: YouTube
Popisek: Miloš Vystrčil ve vysílání zahraniční televize

Zdůraznil, že je velmi rád, že mohl přijet na Tchaj-wan. Všechny Tchajwance srdečně pozdravil.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

„Obdivuji vaši sílu, odvahu a energii, se kterou o své krásné ostrovy i svobodu a demokracii pečujete,“ pravil Vystrčil.

„Přijíždím k vám jako aktivní politik s podporou českého Senátu. Horní komory našeho parlamentu, tedy instituce, která je pojistkou české demokracie, instituce, kterou osobně považuji u nás v Česku za nejdemokratičtější a nejsvobodnější,“ pokračoval.  

Vyjádřil naději, že na Tchaj-wan dříve či později dorazí i další demokraticky zvolení političtí představitelé jiných evropských zemí.

Ve svém projevu zmínil také posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Toho vnímá jako otce moderní české demokracie obnovené po 17. listopadu 1989. Havel přijel na Tchaj-wan v roce 2004, tedy v roce, kdy již byl prezidentem Václav Klaus, ale Havlův odkaz považuje Vystrčil stále za zásadní pro českou demokracii. Není přitom bez zajímavosti, že první choť prvního prezidenta Václava Havla navštívila Tchaj-wan jako první dáma našeho státu již v roce 1990.

„Říkám to tady také proto, abychom si my, muži, uvědomili, že ženy vědí občas lépe a dříve než my muži, co je správné, a také bývají leckdy odvážnější,“ uvedl Vystrčil.

Nezůstal však je u rodiny Havlových. Zmínil i stávajícího prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Zatímco my v Česku máme v současné době pana prezidenta, který mi cestu k vám na Tchaj-wan nedoporučil, na Tchaj-wanu jste si k mé radosti nedávno zvolili paní prezidentku, na setkání s níž se velmi těším a která mou cestu a spolupráci demokratických zemí velmi podporuje. Velmi si toho vážím,“ poděkoval Vystrčil.

Zdůraznil, že péče o demokracii přináší určité bolesti, které je třeba podstupovat, chceme-li demokracii uchovat i příštím generacím. Přiznal přitom, že většina české společnosti před rokem 1989 držela hubu a krok s tehdejším komunistickým režimem, který naši zemi připravil o svobodu na víc než 40 let. Ten, kdo nedržel hubu a krok, kdo vystupoval jako disident, byl perzekvován.

„My ostatní jsme se však o ně příliš nezajímali. Utíkali jsme do českých hospod nebo za ploty svých zahrádek a zdi svých domů,“ pravil Vystrčil s tím, že sám patřil k této mlčící většině.  

Změnu přinesli studenti a to nejen v Česku. Podotkl, že i na Tchaj-wanu požadovali změny na cestě k demokracii. Dělo se tak v březnu 1990.

Pod dojmem vystoupení českých studentů si prý Vystrčil slíbil, že už nebude politicky pasivní a bude usilovat o udržení svobody, kterou se tehdy podařilo získat. A vstoupil do politiky.

„Hned na začátku svého vstupu do politiky jsem sám sobě přísahal. Přísahal jsem, že již nikdy nebudu pasivní a rezignovaný, že nikdy nepřipustím, abychom třeba někdy bez boje o svobodu přišli. A že, a to je pro dnešní den zvláště důležité, že nikdy nepřijmu za své žádné doporučení, ani kdyby přišlo z nejvyšších míst třeba od samotného prezidenta, které by oslabovalo naši nezávislost, suverenitu a svébytnost a poškozovalo demokracii kdekoliv na světě. Opakuji, kdekoliv na světě,“ zdůraznil Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Aby ukázal, že svůj osobní závazek z roku 1990 myslí vážně, dorazil i na Tchaj-wan, protože činy jsou lepší než slova. Chtěl ukázat, že se demokratické země mají podporovat navzájem. Proto by rád spolu s Tchajwanci podporoval Hongkong i svobodné Bělorusko.

Vystrčil také připomněl, že cestu na Tchaj-wan plánoval už jeho předchůdce v pozici předsedy Senátu Jaroslav Kubera, který čelil velkému tlaku jak z čínské strany, tak ze strany řady českých politiků. A bohužel už se podle Vystrčila nedozvíme, jak moc se tento tlak podepsal na jeho nenadálém skonu.

Současný předseda Senátu Kuberovi poděkoval, že si stál za svým a chtěl na Tchaj-wan jet i navzdory tomuto tlaku. „Díky pane předsedo, díky Jaroslave, čest tvojí památce,“ pravil. A dočkal se potlesku.

Poté zmínil spolek Milion chvilek pro demokracii. Uvítal, že dnešním mladým lidem není lhostejný osud demokracie. Ocenil, jak Tchajwanci bojují o svou demokracii i s velkým bratrem za zády. To je zkušenost, kterou mají Češi a Tchajwanci společnou. „Rozumíme vám a stojíme při vás,“ uvedl Vystrčil.

Došlo i na nemoc covid-19. Vystrčil ocenil, že Tchajwanci už zvládli zkrotit šíření nemoci. Jedním dechem zkritizoval Světovou zdravotnickou organizaci, která si podle jeho názoru v časech pandemie počíná velmi podivně.  

Když se blížil k závěru, nějak se mu popletly papíry s poznámkami a v pár vteřinách ticha marně hledal, kam se mu zatoulala poslední stránka.

Poté už jen požádal Tchajwance, aby nezapomínali, že svoboda, pravda a spravedlnost jsou pro ně nejlepším mečem i brněním v boji za udržení demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…