Vystrčil před odjezdem: Politici a úředníci mou cestu akceptují. Ale bojí se prezidenta

28.08.2020 13:25

Jednou z nejsledovanějších zahraničních cest toho roku, je ta na Tchaj-wan, na kterou se už o tomto víkendu chystá předseda Senátu Miloš Vystrčil. Přestože jí odmítá čínská vláda, prezident Zeman, premiér Babiš či šéf české diplomacie Petříček, existují podle Vystrčila někteří vládní politici a úředníci, kteří ji akceptují, ale bojí se prezidenta, sdělil v rozhovoru pro server Reflex.cz.

Vystrčil před odjezdem: Politici a úředníci mou cestu akceptují. Ale bojí se prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Situaci, kterou zažíváme kolem cesty na Tchaj-wan je vyvolána servilitou některých českých představitelů k Čínské lidové republice. A já servilní nebudu,“ reagoval Vystrčil na otázku, jak nyní vyvažovat vztahy s Čínou a Tchaj-wanem, když ekonomicky máme spolupracovat s oběma státy, ale Peking považuje ostrov jen za svoji odštěpenou provincii. „Vyvažovat se má až poté, kdy bude jasné, že někdo nenarušuje principy svobody, demokracie a suverenity České republiky,“ zdůraznil.

Nesouhlasí s názorem, že Česko nemá jednotnou zahraniční politiku. „Máme jednu zahraniční politiku. Podívejte se na stanoviska k Bělorusku, tam nejsou zásadní rozdíly. Nejsme samozřejmě všichni na stejné vlně, ale podle Senátu u nás chybí v případě vztahů s některými zeměmi rázná a důsledná obhajoba naší suverenity,“ podotkl s tím, že ji chtějí do české zahraniční politiky doplnit i cestou na Tchaj-wan.

Na svém názoru o jednotné zahraniční politice trval Vystrčil i přesto, že prezident, premiér a ministr zahraničí jsou proti jeho cestě na Tchaj-wan: „Myslím si něco jiného, protože vím, že tento náš proud je tiše akceptován i ministerstvem zahraničních věcí, které tvoří českou diplomacii. Dokonce i někteří členové vlády jej akceptují,“ konstatoval předseda Senátu.

 

 

O tom, kdo konkrétně cestu na Tchaj-wan z ministerstva zahraničí a vlády akceptuje, už hovořit blíže nechtěl: „Oni to nebudou říkat nahlas, protože se bojí pana prezidenta,“ dodal Vystrčil závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…