Vystrčil prozradí, kdy si zvolíme prezidenta. Favoritem je Babiš

27.06.2022 6:30

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes před polednem oznámí termín volby nástupce prezidenta Miloše Zemana. Současné hlavě státu skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023 a znovu kandidovat nemůže. Zemanův nástupce má být volen v lednu příštího roku. Zájem zatím projevily dvě desítky adeptů.

Vystrčil prozradí, kdy si zvolíme prezidenta. Favoritem je Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda Senátu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. To skončí Zemanovi 8. března, druhé kolo voleb se tak musí konat nejpozději 3. a 4. února. První kolo voleb se koná dva týdny před druhým, nejpozději tedy 20. a 21. ledna.

Vyhlášením termínu voleb ve Sbírce zákonů začíná běžet lhůta, ve které se kandidátům započítávají prostředky vynaložené na kampaň do zákonného limitu. Před prvním kolem mohou kandidáti podle zákona utratit maximálně 40 milionů korun. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 000 občanů, kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Jako největší favorité zatím vycházejí z průzkumů expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kteří ale kandidaturu ještě oficiálně neoznámili. Svého kandidáta zatím nepředstavily strany vládní koalice. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podnikatel Tomáš Březina už ohlásil, že získal 50 000 podpisů pro kandidaturu na prezidenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…