Vystrčil se strčil do karantény. Nerad, protože doba je těžká

04.02.2021 11:32

Šéf horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) dobrovolně zamířil do karantény. Necítí sice žádné příznaky nemoci covid-19, ale lidé z jeho okolí prý byli v kontaktu s někým pozitivním a předseda Senátu se hodlá zachovat zodpovědně, byť hlásí, že karanténa přichází vzhledem k jednáním o volebním zákoně v nevhodnou dobu. Již nastínil, jak by v případě úpravy volebního zákona postupoval.

Vystrčil se strčil do karantény. Nerad, protože doba je těžká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se ocitl v koronavirové karanténě.

„Zpráva přichází v nejméně vhodnou dobu, ochrana veřejného zdraví je však na prvním místě,“ uvedl Vystrčil ke karanténě pro ČTK. „V rizikovém kontaktu jsem sice nebyl a cítím se naprosto zdráv. Kvůli svému okolí však nechci nic podcenit. Do normálního režimu se vrátím, až v dostatečném časovém odstupu podstoupím test,“ dodal.

O nové podobě volebního zákona proto bude muset jednat na dálku. Už krátce po rozhodnutí Ústavního soudu oznámil, že celý Senát je připraven hledat shodu na nové podobě volebního zákona.

Na tiskové konferenci v Senátu připomněl, že Ústavní soud nezrušil volební kraje.

„Ústavní soud sám od sebe nezrušil volební kraje. Soudci nežijí mimo tuto zemi a vědí, co je a co není možné,“ poznamenal předseda horní komory s tím, že politické strany musí najít shodu na tom, jakým konkrétním způsobem tedy volební zákon opraví.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Politickou dohodu by rád našel během dvou až tří měsíců a nikoli až na konci května, či dokonce v srpnu.

„Politická dohoda by měla být mnohem dříve. Na konci května už by to podle mého mělo být ve sbírce zákonů,“ konstatoval Vystrčil

Na to na sociální síti Facebook poukázal i předseda ODS Petr Fiala, podle kterého teď není čas na rušení volebních krajů. Spravedlivější volební zákon lze podle jeho názoru připravit i za podmínky zachování současné podoby volebních krajů. 

 „Nemohu si odpustit to, že načasování toho rozhodnutí jen několik měsíců před volbami je přinejmenším nešťastné. Musíme se s tím ale vyrovnat,“ poznamenal Fiala ve videu na sociální síti Facebook s tím, že se senátoři a poslanci společně pokusí domluvit na takové podobě zákona, kterou nebude Ústavní soud kritizovat a který napomůže vytvořit stabilní politické prostředí.

Psali jsme: Babiš zuří na Rychetského? Petr Fiala jasně: Premiér má strach

„Ale to načasování bylo naprosto špatné,“ konstatoval předseda ODS.

Občanští demokraté prý budou prosazovat zachování volebních krajů v současné podobě. Jako původní profesí politolog si je prý vědom, že dokonalý volební systém nemůže vzniknout, ale je připraven prosazovat co nejspravedlivější podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…