Vystrčila vystrčí? Jiří Drahoš by rád jeho místo

11.10.2020 20:21

Senátní klub STAN chce jako nejsilnější frakce horní parlamentní komory po víkendových volbách od pondělí s dalšími kluby jednat o novém předsedovi Senátu. Po prvním videozasedání klubu dnes novinářům předseda klubu STAN Petr Holeček řekl, že v řadách klubu je dost silných osobností, které by se mohly vedení horní komory ujmout. Odmítl jmenovat. Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník nicméně uvedl, že volba Zbyňka Linharta (za STAN), který jako jediný obhájil svůj mandát už v prvním kole hlasování, by byla stejně důstojná jako znovuzvolení současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Vystrčila vystrčí? Jiří Drahoš by rád jeho místo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Jiří Drahoš v Liberci

O nové podobě vedení Senátu bude za STAN jednat trojice Holeček, Horník a předseda výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš. Ten na tiskové konferenci zdůraznil, že důležitý je nejen výběr nového šéfa horní komory, ale i obsazení jednotlivých výborů, podvýborů a komisí.

Nový předseda by měl mít podle Horníka maximální podporu všech senátorů a senátorek. O Vystrčilovi, o jehož nominaci hodlají jednat občanští demokraté, uvedl, že klub STAN má několik výrazných osobností, které je možné postavit jemu na roveň. Na druhou stranu by podle něj měl Senát vyslat signál, že je sourodým celkem, schopným se domluvit, být opozicí Sněmovně i vůči Hradu. Poznamenal, že Vystrčil v tom odvedl mnoho práce a měl podporu.

Drahoš na dotaz, zda se bude o funkci také ucházet, uvedl, že to závisí na vyjednávání klubu. „Této pozice se nezříkám,“ řekl.

Výsledek voleb označil Holeček za velmi povzbuzující. STAN podle něj získal o mnoho mandátů víc, než hnutí čekalo. Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Linhart už v prvním kole voleb před týdnem.

Nejsilnější frakci by měli mít podle výsledků voleb Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. Podle zvyklostí tak budou mít hlavní nárok na obsazení místa předsedy Senátu. V klubu ODS by mělo být nejméně 21 senátorů. Klub KDU-ČSL by si měl zachovat 12 členů. Čtvrtou nejpočetnější frakcí by měl být i s pirátskými senátory sedmičlenný Klub pro liberální demokracii – Senátor 21. Klub ANO by měl být šestičlenný.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim po povolebních vyjednáváních připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…