Vystrčilův projev před ukrajinskými poslanci. Vyhlásil jejich zemi morálním vítězem, skláněl se a děkoval

14.04.2022 22:35

Šéf horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) dnes v Kyjevě promluvil ke členům Nejvyšší rady Ukrajiny – ukrajinského parlamentu. Řekl, že Ukrajina nesmí skončit jako Československo podle předválečné mnichovské dohody, kvůli které přišlo o část svého území. Ústupky podle jeho slov na diktátory nikdy neplatily. Věří, že Ukrajina bude navždy příkladem všem, kteří touží po svobodě a demokracii. Evropská unie ji po válce musí pomoct znovu vybudovat, pravil Vystrčil.

Vystrčilův projev před ukrajinskými poslanci. Vyhlásil jejich zemi morálním vítězem, skláněl se a děkoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil začal svůj projev vzpomínkou ze srpna loňského roku, kdy se v Kyjevě zúčastnil inaugurace Krymské platformy, která podpořila celistvost a integritu Ukrajiny a navrácení protiprávně anektovaného Krymu.

I tenkrát měl také možnost vystoupit zde před poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny. Ve svém vystoupení tehdy zmínil rok 1938 a Mnichovskou dohodu jako smutnou paralelu mezi českou a ukrajinskou historií – jako smutnou paralelu mezi českými Sudety a ukrajinským Krymem.

Nečekal za osm měsíců později od tohoto svého vystoupení, že bude v ukrajinském parlamentu stát znovu a najde další smutné paralely. „Že tu budu dnes říkat, že osudy Putinovými vojáky vyvražděných měst Buče, Irpinu nebo Borodjanky jsou svým osudem velmi podobné osudu Hitlerovými vojáky vyvražděných českých obcí Lidice a Ležáky,“ prohlásil předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil.

Rusko odsoudil za válečné zločiny. „Putinovo Rusko, ve svém bezohledném velmocenském snění, rozpoutalo barbarskou a brutální válku. Zločiny, které Rusko na vašem lidu páchá, nesmíme zapomenout, a ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být potrestáni, a to v čele s Putinem a Lukašenkem. Utrpení, které vaše země prožívá, je obrovské,“ řekl členům Nejvyšší rady Ukrajiny s tím, že stejně tak obrovské a obdivuhodné je také hrdinství ukrajinského lidu a ukrajinských vojáků.

Následně se pozastavil u zmíněné Mnichovské dohody, která nás – tehdejší Československo – bez naší účasti vydala napospas Hitlerovi. „Něco podobného nesmíme na Ukrajině dovolit. Nesmíme ani na minutu, ani na vteřinu připustit, aby se Ukrajina, abyste se vy, Ukrajinci, dostali do naší ‚mnichovské‘ situace. Ústupky diktátorům nikdy nefungovaly a nikdy fungovat nebudou. My Češi to víme velmi dobře,“ hřímal Vystrčil.

Právě naše pozornost a čas jsou pouze jednou z věcí, kterou můžeme Ukrajině nabídnout, ocenil proto českého premiéra a jeho odvážnou cestu do Kyjeva. „Jsem velmi rád, že mezi prvními si to uvědomil i český premiér Petr Fiala, který se spolu s polským a slovinským premiérem vydal do Kyjeva již v polovině března,“ připomněl.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Představil dnešní českou delegaci v Kyjevě. „Společně s polským maršálkem Tomaszem Grodzkým a s polskými senátory jsme přijeli jako nejvyšší představitelé horní komory našeho Parlamentu – českého Senátu. Velmi si vážím toho, že společně se mnou vás přijeli podpořit také první místopředseda českého Senátu Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer.“

Dodal, že dobře ví, že návštěvy politiků nejsou ve válce víc než spíše symbolické gesto. „Vy ale potřebujete – a my to po dnešní prohlídce vašich zpustošených měst víme ještě lépe – mnohem víc než jsou návštěvy politiků, a my si to uvědomujeme. V akutní fázi války vám můžeme a musíme poskytnout zbraně i humanitární pomoc. Je to nejen naše gesto podpory, ale i naše vyjádření víry, že tuto válku, kterou jste si nevybrali a nevyprovokovali a kterou přesto musíte vést, vyhrajete,“ popsal Vystrčil význam české výpravy.

Nezapomněl proto zmínit mimořádnou pomoc Ukrajincům na území Česka. „My Češi jsme otevřeli svá srdce i své dveře vašim krajanům, zejména matkám s dětmi, kteří museli dočasně opustit své domovy. Vězte, že se o ně snažíme dobře postarat a uděláme vše pro to, aby mohli vést plnohodnotný a důstojný život. Sem patří také vzdělání pro vaše děti, které se Putin snaží připravit o budoucnost, i zaměstnání pro jejich rodiče. Jsem vděčný našim českým občanům, kteří ukrajinskému lidu nezištně pomáhají. Jsem hrdý na naši vládu a na náš lid za podporu, kterou Ukrajině poskytují. Děkuji také českým dobrovolníkům, kteří se ve zbrani postavili bok po boku ukrajinským obráncům,“ pokračoval Vystrčil.

Je si vědom, že podpora Ukrajině nesmí být nárazová, nýbrž dlouhodobého charakteru. „I v Evropské unii jsou bohužel slyšet zastánci extremistických a populistických ideologií. Úkolem nás, demokratických politiků a volených zástupců, je porozumět strachům našich národů a voličů a přesvědčit je o tom, že i u nás doma musíme o hodnoty, za které vy bojujete, více pečovat,“ doplnil.

V tuto chvíli jsou podle něj právě Ukrajinci příkladem toho, jak tyto hodnoty žít. „Jste jejich nejvýraznějšími nositeli a ochránci. Já, a nejen já, si uvědomuji, že vaši lidé bojují a umírají také za nás a za ideje, na kterých Evropa postavila svoji prosperitu. Znovu se skláním před vaší hrdostí, odvahou, odhodláním a velmi vám za to děkuji,“ zopakoval jeden z nejvyšších českých ústavních činitelů.

Ukrajinu, v čele s jejím prezidentem, dal příkladem všem, kteří touží po svobodě: „Svobodná, hrdá, sebevědomá, bojující a jsem přesvědčen, že vítězná Ukrajina bude navždy příkladem všem, kteří touží po svobodě a demokracii. Bude důkazem toho, že tato touha může být naplněna, pokud si lidé věří, nevzdávají se a nepodvolí se. Touha po svobodě a víra v sebe sama odolá i obrovské přesile a porazí i mocného nepřítele. Ukrajina je již dnes pro mě, pro nás, morálním vítězem,“ zdůraznil.

Pak podotkl, že úkolem Evropské unie po válce bude pomoct Ukrajincům jejich válkou zničenou zemi znovu vybudovat. „Až vaše válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat na válečných troskách novou silnou a svobodnou Ukrajinu. Bude to investice do naší společné budoucnosti. Když říkám společné, mám na mysli jasnou nabídku perspektivy plného a plnohodnotného členství Ukrajiny v Evropské unii. A po minulém týdnu se zdá, že jsme k tomuto cíli o krok blíž,“ přislíbil, že i Česká republika je v tom bude podporovat.

Na závěr zmínil slova dvou světoznámých osobností. Jedna je od nás z Česka a druhá je z Ukrajiny. „Tou první osobností z Česka je Václav Havel, náš první český prezident. Dovolím si parafrázovat jeho slova a popřát vám i nám všem, aby ukrajinská pravda a láska zvítězily nad ruskou lží a nenávistí,“ citoval slova posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla.

Ta druhá slova od ukrajinského velkého básníka Tarase Ševčenka pak Vystrčil pronesl v ukrajinštině: „Naše duše neumírá, vůle neumírá. Tak si to pamatujme! Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…