Výtlem. A hůř. Kaufland „vychovával“ Čechy a možná lituje

04.04.2023 13:17 | Ze sítí

Německý řetězec Kaufland se přihlásil k ekologickým závazkům a chce do roku 2030 snížit provozní emise o 80 %. A k tomu chce zřejmě vychovávat i své zákazníky. Ti, kdo se na sociální síti svěří s tím, jak snižují emise, mohou vyhrát poukázku na zboží za 500 Kč. Jenže některým Čechům se moc soutěžit nechtělo. Spíš Kauflandu nadávali za „zelené šílenství“ a doporučovali, že nejekologičtější a emisně neutrální bude sebevražda. Došlo i na volání po vystoupení z Evropské unie.

Výtlem. A hůř. Kaufland „vychovával“ Čechy a možná lituje
Foto: Repro Facebook
Popisek: Prodejna Kaufland

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Obchodníci se svým zákazníkům snaží zalíbit různě. Reklamou, slevami, dárkovými poukázkami. A někteří i tím, že se zapojují do současného trendu ekologizace provozu.

Právě takto se rozhodl zákazníkům zalíbit německý řetězec Kaufland, když druhého dubna zveřejnil soutěž o poukázku v hodnotě 500 Kč. Zákazníci měli napsat, jak snižují emise. Soutěž stále probíhá, až do desátého dubna.

Prodejce se při té příležitosti pochlubil: „V Kauflandu víme, že rozhodují činy, a proto jsme se zavázali snížit naše provozní emise o 80 % do roku 2030. Abychom tento závazek mohli splnit využíváme k tomu elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů a energeticky šetrné technologie, jako například LED osvětlení, rekuperaci či dveře na chladicím nábytku.“

Ačkoliv byla soutěž zveřejněna druhého dubna, zákazníci k ní přistoupili, jako by bylo prvního. „V řetězci Kaufland nenakupuji potraviny v obalech, ale rovnou je sním a vypiji mezi regály. Ušetřené emise jsou hned dvojí, jedny ze zbytečných obalů a druhé z ušetřených peněz, které nemusím vydělat a snížím tak ekonomický růst Evropy, což je pravým účelem uhlíkové neutrality. Přidejme se všichni a zachráníme planetu a třeba i Afriku od hladomoru, protože jim půjdeme příkladem,“ reagoval sarkasticky Tomáš Plaček.

„Emisní šílenství začalo postihovat i obchodníky. Závazek splníme k výročí strany, přestaneme dýchat a vyměšovat, nebudeme svítit, sebevraždou podpoříme zlepšení klimatu. S evropským svazem, s rukama až na zem. Co si od těch bruselských pitomých výmyslů slibují? Je to už hnus, co se děje,“ přidal se Roman Golsch.

„Já bych cílil na 0 %. To je ta kýžená udržitelnost. Kdo je mrtvej, žádný emise nevytváří. Ergo, všichni musíme chcípnout!“ vtipkoval další. Ozvalo se také, že snížení emise Kauflandu dožene jeden uživatel topením PET lahvemi, ale také že komunistické heslo „Poručíme větru, dešti!“ už tady bylo. A špatně to pak dopadlo.

Nicméně některé zákazníky Kaufland svou proklamovanou ekologičností popudil. „Vystupme z EU, o 80 % méně hlupáků do roku 2030 i s jejich nepodloženou zelenou agendou,“ doporučoval Petr Malík. „Ne že bych byl proti ochraně prostředí, ale toto, co dělají, ty nátlakové a reklamní akce, terorizování lidí prostřednictvím aut a nemovitostí, vytápění atd., to je spíš fašismus než nějaký Green Deal, nejsem příznivcem těchto s prominutím ‚debilit‘, navíc postavených na špatných ne zcela podložených základech...“ dodal.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
„Možná vám budu věřit až se dozvím, že nevozíte potraviny z jednoho konce zeměkoule na druhý, přičemž by se daly úplně v pohodě pořídit doma. Ale kšeft je kšeft a tak raději budete prodávat argentinské hovězí. Ale budete se tvářit ekologicky. Tomu se říká pokrytectví,“ vyčetl řetězci Štěpán Zapadlo.

„Už mě to neustále programování ze všech stran, velmi slušně řečeno, vadí! Co má přesně za definici slovo UDRŽITELNOST, které se objevilo z ničeho nic a od té doby se neustále opakuje, všude a pořád?!?“ ptala se další nespokojená zákaznice. David Matějů oznámil, že „snižuje“ emise tím, že jezdí radši do jiného obchodu. „Protože Kaufland stojí (nejen) kvůli těmhle vašim kecům za vyližpr...l,“ svěřil se bez okolků.

„Jste zelený fanatici, který nestojí nohama na zemi. Prozatím dostačující obnovitelné zdroje nemáme, tak je potřeba z tohoto faktu vycházet a ne stavět vzdušné zámky a zruinovat evropský průmysl. Stačí používat selský rozum,“ vzkazovala Helena Zezulková.

„Jediné, co nás může zachránit, je konec zeleného šílenství a pryč z EU a tohoto evropského bordelu. A klidně i za cenu obnovení normálních vztahů s Ruskem. Začínám mít stále větší pocit, že ve slavné unii a Evropě nás nic dobrého nečeká. Spíše jen větší bída, omezování a likvidace posledních zbytků samostatnosti,“ neviděl budoucnost růžově Jaromír Svítil.

Německé „zelené šílenství“ viděl za soutěží i Karel Fiala, který si stěžoval také na marže obchodu. „Kolik kamionů přijíždí do jedné prodejny Kaufland s věcmi, které si dokážem v Česku vypěstovat, vyrobit? Kolik je to za rok a kolik je to za všechny prodejny? Nebudu mluvit o drahotě a kvalitě potravin, to už se ani vyjadřovat nedá...“ grilovala řetězec Alena Pěchová.

„Pokud obchodní řetězce převážejí potraviny z cizích států, místo toho aby je vozily od místních zemědělců, tak nejsou moc zelení. Kdyby alespoň ty obchody byly naše,“ stěžoval si na to samé Josef Novák.

Nutno říci, byli i tací, kdo soutěž o 500 korun vzali vážně a svěřovali se, jak do obchodu nejezdí autem, ale MHD nebo na kole. „Já snižuji emise tím, že jezdím na kole nebo hromadnou dopravou místo autem. Také recykluji odpad, šetřím energii v domácnosti, používám ekologické čisticí prostředky a kosmetiku. Snažím se šířit povědomí o klimatické krizi mezi svými přáteli a rodinou.

Myslím, že každý by měl přispět k ochraně životního prostředí. Věřím, že malé změny mohou mít velký dopad na planetu a doufám, že společně dokážeme změnit svět k lepšímu,“ svěřil se asi nejvýřečnější příznivec ekologie.

Příznivce ekologie může potěšit ministr Zdeněk Nekula. Ten se dnes pochlubil, že nová Společná zemědělská politika bude dle jeho slov „revoluční, více zelená, zaměřená na zlepšení stavu naší krajiny“. „Našli jsme však vyvážený kompromis, který zajistí i dostatečnou produkci potravin a konkurenceschopnost zemědělců,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musime se na to podivat jinak, ucelove, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 04.04.2023 14:03:33
Vybuch NS2 na dne more - zeleni dutohlavci drzi hubu, havarie vlaků s chemikaliemi v usa - zeleni tuponi drzi hubu, vybombardovani jugoslavie ovhuzenym uranem - zeleni tuponi drzi hubu. Zeleni tuponi behaji po evrope, pocitaji kravam prdiky, meri vyfuky aut, lepi se k silnicim, kurovec se rozvazi vlaky a tir v kure po cele cr a zelena hovada drzi hubu attd. Z toho jasne plyne, ze vse je namireno proti evrope z usa. Vse je namireno globalistivky proti vyrobe potravin a pohybu osob pouze v evrope. Nikde jinde se tak zelene neblbne. Ale ceske tupe ovce si nechaji libit vse.......

|  9 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…